ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAELMAGAZINSocial - Economic

Israel: Guvernul aprobă majorarea salariilor profesorilor

Cabinetul a votat pentru a aproba o redistribuire majoră a bugetului anual al guvernului pentru a finanța un acord recent încheiat pentru creșterea salariilor profesorilor.

Ministrul Transporturilor, Merav Michaeli, și ministrul Sănătății, Nitzan Horowitz, au părăsit ședința mai devreme pentru a evita să voteze asupra redistribuirii, la care s-au opus vehement, în timp ce ministrul Securității Publice, Omer Barlev, a votat împotrivă.
Acordul salarial și creșterile rezultate au fost criticate și de departamentul de buget al Ministerului de Finanțe, care a emis joi o rară scrisoare deschisă în care denunță „povara grea” pe care redistribuirea o va pune asupra cheltuielilor publice.
„Există o dificultate fiscală semnificativă în abordarea implicațiilor bugetare ale acordului în acest moment, în special în lumina planului propus. Acest lucru va îngreuna funcționarea corectă a departamentelor guvernamentale și chiar va submina activitatea lor de bază”, se arată în scrisoare.
Între timp, ministrul Educației, Yifat Shasha-Biton, a salutat acordul de finanțare și a mulțumit cabinetului pentru aprobarea planului.
„Este o zi emoționantă pentru mine. Pentru astfel de momente am intrat în politică și sunt recunoscătoare pentru privilegiul de a schimba și îmbunătăți viitorul educației în Israel”, a scris ea pe Twitter.
Redistribuirea bugetului a fost necesară pentru a finanța acordul salarial încheiat între Ministerul de Finanțe și sindicatul profesorilor în luna august și semnat la începutul acestei săptămâni, după o dispută care a durat luni de zile.
În lipsa unui acord, sindicatul a promis că va intra în grevă și va întârzia începerea anului școlar.
Conform acordului, noii profesori vor primi un salariu de 9.000 de shekeli (2.600 de euro) pe lună începând din septembrie 2023, cu bonusuri de până la 1.100 de NIS (300 de euro). Salariile vor crește pentru prima dată la 8.207 NIS (2.300 de euro) în ianuarie.
După trei ani de predare, angajații vor primi o subvenție de 10.000 de shekeli pentru a-i încuraja să rămână în profesie.
Noii directori vor primi un salariu inițial de 19.000 de shekeli (5.400 de euro).
Directorii de școli vor putea oferi profesorilor bonusuri între 400 și 1.000 de shekeli pentru excelență și inițiativă. În plus, directorii de școli vor putea angaja profesori specializați care lucrează în afara sistemului de învățământ, cum ar fi experți în educație specială.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: