ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAELLUMEA ARABĂLUMEA DE AZIMAGAZIN

Israelul și Libanul au semnat acordul privind frontiera maritimă

Premierul israelian Yair Lapid a declarat că acordul reprezintă o „recunoaștere” de facto a statului evreu de către Beirut

După luni de negocieri, Israelul și Libanul au semnat oficial acordul (foto) care le delimitează frontiera maritimă, asigurând distribuirea unor câmpuri valoroase de gaze offshore în estul Mediteranei și reducând tensiunile din regiune.

Președintele american Joe Biden a felicitat cele două țări, aflate tehnic în stare de război, pentru „încheierea oficială” a acordului după luni de negocieri dificile, intermediate de Statele Unite.
Puternica grupare teroristă pro-iraniană Hezbollah a salutat o „foarte mare victorie pentru Liban” și a anunțat că pune capăt măsurilor militare „excepționale” din ultimele luni.
Premierul israelian Yair Lapid a declarat că acordul a fost o „recunoaștere” de facto a statului evreu de către Beirut.
Însă președintele libanez Michel Aoun, aliat al Hezbollah, a declarat că acordul nu are o „dimensiune politică”, iar liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a dat asigurări că acordul nu reprezintă „o recunoaștere” a Israelului.
Yair Lapid și președintele libanez au semnat fiecare joi acordul.
Cele două țări au făcut apoi, separat, un schimb de scrisori pentru a marca încheierea oficială a acordului, în cadrul unei ceremonii la sediul Forței interimare a ONU în Liban (UNIFIL) din orașul libanez de frontieră Naqoura, în prezența mediatorului american Amos Hochstein și a coordonatorului special al ONU în Liban, Joanna Wronecka.
Wronecka a precizat că a primit coordonatele maritime semnate de cele două țări și că va trebui să le predea la sediul ONU din New York.
„Aceasta este o realizare politică, nu în fiecare zi un stat inamic recunoaște statul Israel într-un acord scris și în fața întregii comunități internaționale”, a declarat Lapid.
Într-un tweet, președintele Aoun a replicat că este vorba de un acord pur „tehnic”, fără nicio „dimensiune politică” sau „consecințe care să contrazică politica externă a Libanului”.
Beirut a insistat ca delegația sa să evite orice contact oficial cu cea a statului evreu.
Presei i s-a interzis accesul în clădire, în jurul căreia au fost desfășurate forțele de menținere a păcii și armata libaneză, în timp ce elicopterele UNIFIL au survolat clădirea, potrivit unui fotograf al AFP. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: