ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

LUMEA ARABĂMAGAZIN

Iran: Comandantul Gărzilor Revoluționare i-a avertizat pe demonstranți să nu iasă în stradă / „Astăzi este ultima zi de revolte”

Comandantul-șef al puternicei Gărzi Revoluționare Islamice a avertizat împotriva unor noi proteste publice, afirmând că sâmbătă va fi „ultima zi de revolte”, semn că forțele de securitate ar putea să își intensifice represiunea împotriva tulburărilor care afectează țara.

„Nu ieșiți în stradă! Astăzi este ultima zi a revoltelor”, le-a spus generalul Hossein Salami protestatarilor.
Iranul se află în mijlocul protestelor de la moartea în arest, la jumătatea lunii septembrie, a lui Mahsa Amini, o femeie de 22 de ani arestată pentru că purta un văl considerat ilegal.
Mișcarea de protest, care s-a răspândit în toate straturile societății iraniene, este văzută ca una dintre cele mai mari provocări la adresa regimului teocratic din Teheran de la revoluția islamică din 1979.
„Acest proiect sinistru a fost pus la cale (…) la Casa Albă și în regimul sionist”, a adăugat Hossein Salami.
Gărzile Revoluționare, un corp de elită aflat sub autoritatea directă a liderului suprem Ali Khamenei, nu au fost desfășurate de la începutul protestelor, la 16 septembrie.
„Nu vă vindeți onoarea Americii și nu pălmuiți forțele de securitate care vă apără”, a spus el.
Potrivit grupurilor de apărare a drepturilor omului, cel puțin 250 de protestatari au fost uciși și câteva mii arestați în întreaga țară.
Gărzile Revoluționare, temute pe scară largă, sunt o forță de elită cu un record copleșitor de disidență.


Vineri, imagini postate pe rețelele de socializare au arătat protestatari care cereau moartea ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem al revoluției, și membri ai miliției Basij, o organizație paramilitară voluntară care a jucat un rol important în reprimarea protestelor.
Ministerul de Informații și ramura de informații a Gardienilor Revoluției au acuzat agențiile de spionaj din Statele Unite, Marea Britanie, Israel și Arabia Saudită că au orchestrat tulburările pentru a destabiliza Republica Islamică.
Manifestațiile violente din Iran continuă de peste o lună, după moartea tinerei Mahsa Amini care a fost arestată de poliția morală pentru că a purtat hijab într-o manieră „neîngăduită”. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: