ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAELMAGAZIN

Israel: Alegeri 2022: Surprize și provocări

Liderul Likud va avea o majoritate clară și omogenă care ar trebui să-i lase câmp liber de acțiune.

Primele rezultate ale alegerilor de marți sugerează că, de data aceasta, israelienii nu vor mai fi chemați la urne pentru mult timp.

Cu toate acestea, pentru a cincea oară în trei ani și jumătate, ei au tras de timp, sperând că de data aceasta va apărea o majoritate clară și că ciclul de instabilitate care durează de prea mult timp va lua sfârșit.
Probabil că va mai trece ceva timp până când vor fi disponibile cifrele finale, dar rezultatele parțiale nu lasă loc de îndoială.
Cu un bloc care va fi susținut de aproximativ 65 de deputați, Benjamin Netanyahu își va recăpăta tronul.
Sondajele insistente prevedeau doar 60 de locuri. Acest lucru ar fi fost insuficient pentru a guverna. Dar scorul partidelor ultraortodoxe, și în special al partidului sefard Shas, va fi fost motivul acestor previziuni.
Cu siguranță, partidul sefard nu se află la prima încercare de când a obținut 17 locuri în alegerile din 1999, câștigate de Ehud Barak.
Dar cele 11 locuri obținute de partidul lui Arie Dery, pe care sondajele nu le prevăzuseră, reprezintă surpriza acestor alegeri. Ele reflectă o mobilizare semnificativă în cadrul comunității ultraortodoxe, complet sub radarul analiștilor.
Benjamin Netanyahu va beneficia, de asemenea, de sprijinul aliaților săi de extremă dreapta.
Alianța Sionismului Religios, formată din Bezalel Smotrich și Itamar Ben Gvir, s-a clasat pe locul al treilea, cu 14 locuri, dublu față de numărul de care dispuneau.
Partidul beneficiază în special de de voturile foștilor susținători ai partidului Yamina al lui Naftali Bennett, dezamăgiți de „trădarea” mentorului lor, care a condus o coaliție așa-zis „de stânga”, sau cel puțin una care era departe de promisiunile sale de campanie.
Cu 65 de locuri, Benjamin Netanyahu, care își va recăpăta funcția de prim-ministru, va avea în sfârșit o majoritate clară și mai ales omogenă, care ar trebui să-i lase libertatea de a-și realiza programul.
Doar dacă nu cumva va încerca să atragă în guvernul său formațiunea „Uniunea pentru stat” a lui Benny Gantz, care a obținut 12 locuri, pentru a modera o coaliție care pare să fie dominată de curente religioase și de o ideologie foarte de dreapta.
Gantz, fostul șef de Stat Major, se bucură de o imagine bună în țară, iar participarea sa la o coaliție condusă de Netanyahu ar trebui să-i liniștească pe mulți israelieni care s-ar putea teme de această alianță foarte marcant de dreapta.
Bineînțeles, Benny Gantz a anunțat sus și tare că nu se pune problema ca el și aliații săi să se alăture unui guvern condus de Netanyahu.
Dar turnura evenimentelor de marți și presiunea unor membri ai partidului său l-ar putea forța să își reconsidere poziția. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: