ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAELLUMEA ARABĂMAGAZIN

Iordania avertizează Israelul să nu sfideze status quo-ul pe Muntele Templului

Oficialii iordanieni au avertizat că relațiile bilaterale cu Israelul s-ar putea deteriora dacă noul guvern de la Ierusalim va încerca să modifice acordul de statu quo privind Muntele Templului (Esplanada musulmană a Moscheilor) din Ierusalim.

Avertismentul de la Amman, făcut public de postul public al televiziunii israeliene Kan, subliniază potențialele capcane diplomatice care îl așteaptă pe liderul Likud, Benjamin Netanyahu, care este așteptat să devină din nou prim-ministru după victoria blocului său la ultimele alegeri.
Relațiile dintre Israel și Iordania, custodele sitului extrem de sensibil în care se află moscheea Al-Aqsa, sunt deja deosebit de tensionate, deoarece mai mulți membri ai viitoarei coaliții a lui Netanyahu fac presiuni pentru ca statul evreu să își afirme suveranitatea acolo și să permită o mai mare libertate de cult pentru evrei.
„Orice încercare de a schimba status quo-ul de pe Muntele Templului va afecta cu siguranță legăturile Iordaniei cu Israelul”, a declarat Kan, citând o sursă iordaniană.
Sursa îl viza în mod special pe Itamar Ben Gvir, liderul partidului extremist Otzma Yehudit, care se așteaptă să facă parte din viitoarea coaliție de guvernare și care a vizitat în mod regulat site-ul în timpul ultimelor perioade de tensiune.
Faptul că Ben Gvir ar fi vizitat locul și ar fi „provocat”, ar fi o altă poveste dacă ar fi făcut-o în calitate de ministru al guvernului, a declarat sursa iordaniană.
Ben Gvir și alți membri ai alianței Sionism Religios-Otzma Yehudit au făcut mult timp presiuni pentru a schimba status quo-ul, conform căruia doar musulmanii au voie să se închine în incintă, în timp ce evreii pot vizita cel mai sfânt loc al iudaismului, dar nu se pot ruga acolo.
Conform tratatului de pace din 1994, Israelul recunoaște Iordania drept custode al Muntelui Templului, care este cel mai sfânt loc în iudaism și al treilea cel mai sfânt loc în islam. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: