ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAELMAGAZIN

Israel: Benjamin Netanyahu le cere parlamentarilor să „lucreze împreună” pentru binele țării

Liderul opoziției, Benyamin Netanyahu, pe cale să devină următorul prim-ministru al Israelului după ce blocul său conservator a reușit să obțină o majoritate solidă în Knesset în urma alegerilor, a făcut apel la colegii săi parlamentari să pună capăt certurilor partizane și să se unească pentru a servi poporul israelian.

„Alegerile și discordia dintre partide s-au terminat. Acum trebuie să ieșim din tranșee și să lucrăm împreună”, a declarat el, vorbind la evenimentul oficial de comemorare din Knesset care marchează 27 de ani de la asasinarea fostului prim-ministru Yitzhak Rabin.
„Diferențele nu vor dispărea, și asta este bine. Avem dezacorduri profunde cu privire la mai multe aspecte, care trebuie abordate cu responsabilitate. Este normal să discutăm, nu trebuie să fim de acord cu totul, dar, în același timp, trebuie să știm și cu ce să fim de acord”, a continuat liderul Likud.
„Nu-mi ascund divergențele cu premierul Yitzhak Rabin. Am avertizat împotriva pericolelor inerente cedării de pământ palestinienilor, am fost fidel adevărului și convingerilor mele, așa cum Rabin a fost fidel convingerilor sale”, a adăugat Netanyahu, referindu-se la acordurile de la Oslo.
Liderul blocului de dreapta și-a reiterat, de asemenea, angajamentul de a împiedica Iranul să obțină arme nucleare și de a asigura securitatea țării.
„Israelul trebuie să rămână puternic. Deși nu există încă un acord permanent cu palestinienii și nu se întrevede nimeni cu care să se discute – în principal din cauza intransigenței palestiniene – statul evreu trebuie să garanteze securitatea Israelului în ansamblul său”, a spus el.
Premierul demisionar Yair Lapid, care a luat cuvântul înaintea lui Netanyahu, a declarat în discursul său că „Rabin a înțeles folosirea forței” pentru a asigura securitatea țării.
„A luptat toată viața și a fost șeful Statului Major al armatei în timpul Războiului de Șase Zile. El știa că puterea statului Israel trebuie să se bazeze pe fundații reale și solide”, a declarat liderul Yesh Atid.
„Vechea zicală spune că „poți ucide un om, dar nu și ideile lui”. Dar nu este adevărat, poți ucide și o idee. Perpetuarea percepției de forță a lui Rabin depinde de noi și de ceea ce vom face în anii următori. Dacă Israelul renunță la statul de drept și la legăturile noastre cu comunitatea internațională și își abandonează complet credința în pace, Israelul va deveni slab, iar ideile lui Rabin vor fi îngropate odată cu el”, a avertizat Lapid.
Luând cuvântul la eveniment, ministrul Apărării, Benny Gantz, a reamintit atmosfera publică tensionată care a precedat asasinarea lui Rabin, amintind cum el însuși a fost numit „criminal” de către israelieni în timpul unei vizite la Zidul Plângerii, săptămâna trecută.
„Acestea sunt exact aceleași epitete aruncate asupra lui Rabin în urmă cu 27 de ani. Acesta este un memento. O reamintire a legăturii distincte și inextricabile dintre cuvinte și fapte. Mă tem pentru această țară. Pentru că, în cele din urmă, cuvintele duc la fapte. Ele au dus la acțiuni în trecut și vor duce la acțiuni în viitor”, a declarat Benny Gantz. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: