ISRAELMAGAZIN

Ierusalim: Benjamin Netanyahu și-a prezentat miniștrii, înainte de ceremonia de depunere a jurământului / Posibilă luare cu asalt a Knessetului (Parlament)?

Benjamin Netanyahu (foto), deținătorul recordului de longevitate în fruntea țării (din 1996-1999 și din 2009-2021), trebuie să prezinte în această dimineață (joi), în Knesset (Parlament), cabinetul său, punând capăt la 18 luni de coaliție (stânga, centru, dreapta, deputați arabi), condusă de Naftali Bennett și apoi de Yair Lapid.

Cu o zi înainte de depunerea jurământului, noul prim-ministru a publicat principiile directoare și programul general al noii sale coaliții, promițând construcții în toată țara, inclusiv în Cisiordania, precum și măsuri pentru „restabilirea echilibrului” între Parlament, guvern și sistemul judiciar.
Printre diversele clauze se numără promisiuni de a consolida identitatea și moștenirea evreiască a Israelului, respectând în același timp alte tradiții religioase, de a menține status quo-ul între religie și stat, de a lupta împotriva criminalității în comunitatea arabă, de a reduce prețurile și de a îmbunătăți transportul public.

Nir Barkat a fost numit ministru al Economiei. 
Amichai Chikli a fost numit în funcția de ministru al Egalității Sociale și Diasporei.
Ofir Akunis a fost numit ministru al Științei și Tehnologiei. 
Miri Regev a fost numită ministru al Transporturilor. 
Idit Silman a fost numit miercuri seară în funcția de ministru al Mediului. 
Miki Zohar a fost numit în funcția de ministru al Culturii și Sportului.
Avi Dichter a fost numit ministru al Agriculturii.
Shlomo Karhi a fost numit în funcția de ministru al Comunicațiilor.
Președintele demisionar al Knessetului, Yariv Levin, a fost numit ministru al Justiției în noul guvern Netanyahu.
Yuli Edelstein a fost numit președinte al Comisiei pentru Afaceri Externe și Securitate.
Benjamin Netanyahu a anunțat numirea lui Yoav Kish în funcția de ministru al Educației. De asemenea, el va fi coordonator între guvern și Knesset. Anterior, Kish a ocupat funcția de ministru adjunct al Sănătății

Partidul Otzma Yehudit (Forța Evreiască) a obținut un acord din partea Likud pentru a plasa Poliția de Frontieră (o forță de jandarmerie a poliției israeliene) sub controlul imediat al noului ministru al Securității Naționale, Itamar Ben Gvir, conform acordului de coaliție al partidelor.
Acordul prevede că acest pas va fi făcut în termen de 90 de zile de la formarea guvernului, „făcând din poliția de frontieră un serviciu independent, cu un statut similar cu cel al Serviciului Penitenciar din Israel și supus autorității ministrului”.
Poliția de frontieră va raporta direct ministrului, oferindu-i acestuia controlul asupra unei forțe care desfășoară operațiuni sensibile în Cisiordania și este responsabilă pentru reprimarea revoltelor și demonstrațiilor palestiniene.
Noul premier Benjamin Netanyahu a refuzat să participe la tradiționala ceremonie de predare a ștafetei cu premierul Yair Lapid, a relatat miercuri seară Channel 12. Netanyahu a refuzat, de asemenea, să participe la ceremonie atunci când a fost înlocuit anul trecut cu Naftali Bennett. 
În timpul anului petrecut în opoziție, Netanyahu a încercat în mod repetat să delegitimeze coaliția Bennett-Lapid care a reușit să-l înlăture după 12 ani la putere. Potrivit Channel 12, Netanyahu va participa doar la o ședință de informare tranzitorie cu Lapid.
Autoritatea Palestiniană a calificat planul noului guvern israelian de extindere a coloniilor din Cisiordania drept o „escaladare periculoasă”. „Aceste directive reprezintă o escaladare periculoasă și vor avea repercusiuni în regiune”, a declarat Nabil Abu Rudeineh, purtătorul de cuvânt al președintelui Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas.
Abu Rudeineh a declarat că Israelul trebuie să realizeze că, fără respectarea rezoluțiilor ONU, „nu se va realiza nimic și nu vor mai exista așezări pe teritoriile statului palestinian independent”.
De asemenea, el a făcut apel la administrația americană „să treacă de la vorbe la fapte, deoarece este angajată în favoarea soluției celor două state, fără de care nu va exista stabilitate în regiune”.
Israel Katz, deputat al Likud, ar fi ieșit furios dintr-o întâlnire cu noul prim-ministru Benjamin Netanyahu. Katz era favorit pentru a obține ministerul de externe, fie cu normă întreagă, fie prin rotație cu fostul ambasador în SUA, Ron Dermer.
Cu toate acestea, presa israeliană a relatat că lui Katz i s-a spus la întâlnire că va face rotație cu colegul său din Likud, Eli Cohen. După întâlnire, Likud a emis o declarație laconică în care a spus că postul de ministru de externe nu a fost încă decis.
Peste 100 de foști diplomați și ambasadori israelieni au semnat o scrisoare adresată noului prim-ministru Benjamin Netanyahu, avertizând că „reputația Israelului va fi afectată” dacă noul guvern va pune în aplicare politicile sale de dreapta dură. 
Semnatarii își exprimă „profunda îngrijorare cu privire la gravele prejudicii aduse relațiilor externe ale Israelului, poziției sale internaționale și intereselor sale fundamentale în străinătate prin ceea ce se pare că va fi politica noului guvern”, scriu ei într-o scrisoare redactată în ebraică și engleză.
Președintele Knessetului, Yariv Levin, care va demisiona joi pentru a deveni ministru al justiției, a avut o consultare de securitate cu înalți oficiali ai poliției, inclusiv cu comisarul Kobi Shabtai, înainte ca noul guvern să depună jurământul mâine, a declarat biroul său. Declarația nu a oferit mai multe detalii, dar site-ul de știri Walla a relatat că Levin se teme că opozanții noului guvern vor lua cu asalt Knesset-ul în semn de protest. 
Într-adevăr, Levin i-ar fi spus lui Shabtai că se teme de o „invazie a Capitoliului 2”, referindu-se la asaltul Capitoliului SUA de acum doi ani de către susținătorii lui Donald Trump care au refuzat să accepte înfrângerea sa în alegeri.
Cu toate acestea, poliția i-a spus lui Levin că nu există niciun avertisment sau amenințare cu un astfel de eveniment în Israel și că nu au fost luate măsuri de precauție suplimentare.
Benjamin Netanyahu a anunțat numirea unuia dintre apropiații săi din Likud, Yoav Galant, în funcția de ministru al Apărării. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d