ISRAELLUMEA ARABĂMAGAZINORIENTUL MIJLOCIU

Regele Abdullah al Iordaniei avertizează asupra unei noi intifade (VIDEO)

Într-un interviu acordat postului CNN, din care au fost difuzate fragmente miercuri, conducătorul regatului hașemit a declarat că o nouă revoltă palestiniană în teritorii ar implica “o prăbușire completă a legii și a ordinii, de care nu vor beneficia nici israelienii, nici palestinienii.

“Întotdeauna există oameni care vor încerca să facă presiuni în acest sens și asta este o preocupare”, s-a îngrijorat Abdullah, fără a menționa nume.
“Dacă oamenii vor să intre în conflict cu noi, suntem pregătiți. Îmi place să cred că paharul este pe jumătate plin, dar am stabilit niște linii roșii și dacă oamenii vor să le depășească, ne vom ocupa de ei”, a adăugat el.
Abdullah a precizat că “există mulți oameni în Israel care sunt la fel de îngrijorați ca și noi”.
Clipul de la CNN nu oferă niciun context pentru această evaluare, care vine după un an de creștere a violențelor în Cisiordania.
În ultimele luni, atacatorii palestinieni au vizat în mod repetat posturile militare, trupele care operează de-a lungul gardului de securitate din Cisiordania, așezările israeliene și civilii de pe drumuri.
Atacurile au avut loc pe fondul unor ample operațiuni antiteroriste desfășurate de armata israeliană de la valul de atacuri sângeroase din primăvara anului trecut.
Operațiunea, denumită “Wave Breaker”, s-a soldat cu peste 2.500 de arestări în raiduri nocturne, dar și cu 169 de palestinieni morți, mulți dintre ei în atacuri sau ciocniri cu forțele de securitate israeliene.
În plus, regele Iordaniei a avertizat noul guvern israelian să nu “depășească liniile roșii” în ceea ce privește locurile sfinte din Ierusalim.
În interviul acordat postului CNN, Abdullah a fost întrebat dacă nu crede că status quo-ul din Ierusalim și rolul Iordaniei sunt amenințate.
Legăturile Israelului cu Iordania vecină, care este custodele Muntelui Templului, sunt deosebit de sensibile, ceea ce ar putea provoca un conflict cu parlamentarii coaliției lui Netanyahu, cum ar fi președintele Otzmah Yehudit, Itamar Ben Gvir, care a făcut presiuni pentru ca Israelul să-și afirme suveranitatea asupra locului sfânt din Ierusalim și să permită cultul evreiesc acolo. “Întotdeauna există oameni care încearcă să facă presiuni în acest sens și este o preocupare”, a spus regele, fără a da nume.
Acest interviu cu regele iordanian a fost difuzat în ajunul prezentării noului guvern israelian pe care Benjamin Netanyahu l-a format cu partenerii săi din partidele ultraortodoxe și de extremă dreapta. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d