LUMEA DE AZIMAGAZIN

Adio PELE ! (AUDIO, VIDEO)

Ascultă știrea (Voce: Alina Schwartz)

Evita Știru

Corespondentul Anima News, Evita Știru, transmite: Legenda fotbalului brazilian, singurul jucător care a câștigat de trei ori Cupa Mondială, a murit la spitalul Sao Polo. Avea 82 de ani.

El și-a petrecut ultimile zile în spital, înconjurat de cei dragi, inclusiv de cinci dintre copiii săi. 
Pele suferea de cancer de colon din 2021, iar starea sa se deteriorase în ultima vreme.
În ultimul lor raport, medicii săi au declarat miercuri că, cancerul său „progresează” și că suferă de „insuficiență renală și cardiacă”.
Triplul campion mondial brazilian a fost internat în spital pe 29 noiembrie pentru o infecție respiratorie, în urma contaminării cu Covid, și pentru o reevaluare a tratamentului său anticancer, întrucât chimioterapia sa a fost ineficientă.
De atunci, „Regele” a primit nenumărate mesaje de afecțiune din partea lumii fotbalului. El a urmărit chiar și meciurile de la Cupa Mondială înconjurat de copiii săi, care au dat periodic vești despre el pe rețelele de socializare.
După finală, triplul campion mondial (1958, 1962, 1970) l-a felicitat pe argentinianul Lionel Messi pentru victoria „meritată” în fața Franței. „Felicitări Argentinei! Diego (Maradona – decedat pe 25 noiembrie 2020) cu siguranță zâmbește acum”, a scris Pele pe Instagram.
„Încă mă face atât de fericit să fiu apreciat, chiar și după atâția ani. Îi mulțumesc lui Dumnezeu în fiecare zi pentru asta. Dar, până la urmă, sunt doar un om normal, cu defectele lui. Fac tot posibilul să rămân un exemplu”, a spus el cu umilință.

Comoară națională

Moartea lui Pele este o pierdere uriașă pentru Brazilia, unde este considerat o „comoară națională”. Niciun alt jucător nu a marcat atâtea goluri în 1.281 de meciuri pentru Santos (1956-74), clubul său din Brazilia, naționala „Seleçao” și Cosmos New York (1975-77).
Dar dincolo de cifre, Pele va rămâne în istorie ca „Regele” care a revoluționat sportul său, cu eternul număr 10 pe spate. Acest geniu al driblingului a fost precursorul fotbalului modern, cu o calitate tehnică excepțională combinată cu o capacitate atletică remarcabilă, în ciuda înălțimii sale modeste (1,72 m).
Pele a fost, de asemenea, o figură foarte emotivă, după cum o demonstrează imaginile alb-negru în care tânărul de 17 ani izbucnește în lacrimi după ce a câștigat primul dintre cele trei titluri mondiale ale sale, în 1958, în Suedia.
Își îndeplinea o promisiune pe care i-o făcuse tatălui său cu opt ani mai devreme, când îl văzuse plângând în timp ce asculta la radio transmisiunea „Maracanazo”, porecla dată înfrângerii în fața Uruguayului care a privat Brazilia de primul titlu mondial pe teren propriu în 1950.
În 1970, în timpul primei Cupe Mondiale, care a fost transmisă în culori, Regele, aflat la apogeul puterii sale, a sărbătorit tripla istorică cu o echipă pe care mulți o consideră cea mai talentată din toate timpurile, alături de Rivelino, Tostao și Jairzinho.
Imediat ce a fost anunțată vestea morții sale, reacțiile personalităților din fotbal s-au revărsat pe rețelele de socializare. „Regele fotbalului ne-a părăsit, dar moștenirea sa nu va fi niciodată uitată, odihnește-te în pace, Rege”, a scris în engleză pe Twitter superstarul lui PSG și al Franței Kylian Mbappé, care este adesea comparat cu Pele pentru precocitatea sa.
Confederația braziliană de fotbal (CBF) și Santos, clubul său de o viață, i-au adus, de asemenea, un omagiu. (Evita Știru, Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: