ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAELMAGAZINSocial - Economic

Israel: Noi creșteri de prețuri de la 1 ianuarie

Dincolo de aspectul festiv al Anului Nou, ziua de 1 ianuarie a marchat în Israel o nouă creștere a tarifelor în mai multe sectoare.

În primul rând, energia electrică, care a crescut deja cu 13% în total în 2022 și care va cunoaște o nouă majorare de 8,2% (33 de shekeli pentru o factură medie de 400 de shekeli pe lună) începând deduminică.
Motivul este creșterea prețului cărbunelui și întârzierea producției de gaze naturale, potrivit companiei naționale de electricitate, care inițial vorbise chiar de o majorare a prețurilor cu 15% la 1 ianuarie.
Cealaltă majorare de la începutul anului se referă la prețul apei, care crește cu 3,5% (adică cu cinci shekeli mai mult pentru o factură lunară medie pentru o familie de patru persoane).
Această creștere urmează unei creșteri anterioare, în iulie, și se explică prin indexarea prețului apei cu prețul energiei electrice și cu prețurile de consum.
Deși această creștere nu pare dramatică pentru consumul individual, există riscul ca industriașii, fermierii sau hotelurile să repercuteze majorarea în tarifele lor.
Comisia Europeană a anunțat că va majora prețul benzinei fără plumb cu nouă cenți pe litru, ca urmare a încetării reducerii fiscale acordate de fostul ministru de Finanțe, care a dus la o ușoară scădere a prețului carburanților față de primăvară.
Gospodăriile vor trebui să țină cont și de o creștere de 1,3% a impozitului pe proprietate („arnona”).
Aceste creșteri se adaugă la cele pentru produsele alimentare, ale căror prețuri au crescut în medie cu 3% până la 10% în ultimele luni.
Pentru a proteja puterea de cumpărare, noul ministru israelian de Finanțe a promis tichete alimentare pentru gospodăriile cu venituri mici și o viitoare creștere a salariului minim.
De asemenea, guvernul s-a angajat să facă eforturi pentru reducerea chiriilor. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: