ISRAELLUMEA ARABĂMAGAZINORIENTUL MIJLOCIU

Siria: Patru morți în urma unor presupuse lovituri israeliene asupra aeroportului din Damasc

Lovituri israeliene au fost raportate în zona Damascului luni dimineață, ucigând patru persoane, inclusiv doi soldați, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (SOHR), cu sediul în Marea Britanie.

Barajele de rachete de pe lacul Tiberias din nordul Israelului au lovit aeroportul internațional din Damasc, potrivit unor rapoarte siriene. Părți ale aeroportului au fost distruse, punându-l în afara oricărui fel de activitate. Un corespondent al presei de stat siriene SANA a declarat că apărarea aeriană siriană a răspuns la atac.
Rachetele au lovit, de asemenea, „poziții ale Hezbollah și grupuri pro-iraniene în interiorul aeroportului și în împrejurimile acestuia, inclusiv un depozit de arme”, a declarat pentru AFP șeful SOHR, Rami Abdul Rahman. „Loviturile au avut două obiective: să vizeze containerele cu arme sofisticate din Iran – inclusiv baterii antiaeriene și componente capabile să transforme focoasele netradiționale în focoase de precizie – dar și să dezactiveze pistele de aterizare, întrucât Teheranul își accelerează livrările de arme către Siria folosind avioane civile”, a declarat Matthias Inbar, expert în securitate.
Această primă lovitură israeliană raportată în Siria în 2023 este, de asemenea, prima de la revenirea la putere a premierului Benjamin Netanyahu.
La 19 decembrie, când forțele israeliene se aflau încă sub autoritatea lui Yair Lapid și a fostului ministru al Apărării, Benny Gantz, un presupus atac israelian a ucis două persoane la un depozit de arme al Hezbollah.
Israelul a efectuat sute de raiduri de la începutul războiului civil din Siria, în 2011, comentând rareori atacurile raportate la nord de granița sa. Statul evreu a declarat că nu va tolera teroriștii susținuți de Iran, inclusiv Hezbollahul libanez și diverse grupuri militante șiite irakiene, care operează în Siria. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d