ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAELLUMEA ARABĂMAGAZINORIENTUL MIJLOCIURELIGIE

Ierusalim: Vizita lui Itamar Ben Gvir pe Muntele Templului: val de reacții

Președintele partidului Forța Evreiască și noul ministru israelian al Securității Naționale, Itamar Ben Gvir, a sosit neanunțat marți dimineață la intrarea în situl de pe Muntele Templului, însoțit de un număr mare de forțe de poliție. Aceasta este prima vizită a lui Itamar Ben Gvir pe Muntele Templului de la alegeri.

„Crima invadării Moscheii Al-Aqsa de către ministrul sionist fascist Ben Gvir este o continuare a agresiunii sioniste împotriva locurilor noastre sfinte și a identității lor arabe. Moscheea Al-Aqsa a fost și va rămâne palestiniană, arabă și islamică și nicio forță sau personalitate fascistă nu va schimba acest lucru”, a reacționat Hamas.
„Guvernul nostru nu va ceda în fața amenințărilor Hamas. Muntele Templului este cel mai important loc pentru poporul Israelului, menținem libertatea de mișcare acolo pentru musulmani și creștini, dar și evreii vor urca acolo, iar cei care fac amenințări vor fi tratați cu o mână de fier”, a declarat Itamar Ben Gvir la fața locului.
„Îi felicităm pe premierul Benjamin Netanyahu, pe ministrul Securității Naționale Itamar Ben Gvir și poliția israeliană pentru continuarea și consolidarea politicii pozitive adecvate celui mai sfânt loc al poporului evreu”, a reacționat administrația Muntelui Templului prin vocea șefului său, rabinul Shimshon Elboim.
Mai multe țări și-au exprimat, de asemenea, dezaprobarea.
Ministerul iordanian de Externe a denunțat o „provocare” care ar putea duce la „o escaladare”.
Ambasada Franței în Israel a reamintit „atașamentul său absolut față de menținerea status quo-ului privind Locurile Sfinte din Ierusalim”.
„Orice gest menit să o pună sub semnul întrebării comportă un risc de escaladare și trebuie evitat”, a adăugat Parisul.
La rândul său, ambasadorul american a declarat că „acțiunile care împiedică menținerea status quo-ului în Ierusalim sunt inacceptabile”. Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Qatar și Egipt au condamnat, de asemenea, vizita ministrului.
Luni seară, Itamar Ben Gvir a avut o evaluare a situației cu șeful poliției israeliene, Kobi Shabtai, comandantul districtului Ierusalim și șeful serviciului de securitate internă Shin Bet. În timpul acestei întâlniri, s-a decis că nu există obstacole în calea ascensiunii lui Ben Gvir pe Muntele Templului.
Oficialii din domeniul securității care au participat la evaluarea situației au considerat, de asemenea, că cedarea la amenințări ar fi o recompensă pentru terorism și ar legitima acțiunile împotriva Israelului.
Itamar Ben Gvir a denunțat de mulți ani status quo-ul de pe Muntele Templului din Ierusalim, un loc sfânt atât pentru evrei, cât și pentru musulmani, care constă în a permite evreilor să viziteze locul – în ore limitate, dintr-un singur punct de intrare, pe un traseu prestabilit și cu restricții severe – dar nu să se roage acolo și nici să afișeze simboluri religioase sau naționale israeliene. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: