ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAELMAGAZIN

Dezvăluire: CIA ar fi ajutat agenți Mossad să fugă din Iran după o operațiune secretă

A ajutat CIA agenții Mossad să scape din Iran în februarie 2018, după ce aceștia au comis jaful secolului: să confiște dosarul nuclear secret al Iranului de sub nasul lor, aproape de inima Teheranului?

Fostul director al CIA și fost secretar de stat al SUA, Mike Pompeo, în noua sa carte „Never Give An Inch” (Niciodată nu cedați un inch), face o aluzie puternică la acest lucru, fără a-l confirma cu adevărat.
Descriind una dintre mai multe interacțiuni cu directorul de atunci al Mossadului, Yossi Cohen, dar fără a preciza data exactă, el povestește că a auzit un consilier spunând: „Domnule director, directorul [Mossadului] [Yossi] Cohen trebuie să vorbească cu dumneavoastră imediat”.
„Apelul lui Yossi Cohen, șeful Mossad, a venit la scurt timp după ce am coborât din avion într-o capitală europeană. M-am întors și m-am întors la bord, unde aveam echipamente de comunicații potrivite pentru o conversație confidențială cu șeful agenției de informații a Israelului”, a scris Pompeo.
„Un curaj extraordinar”: Ofițerul care a neutralizat un terorist cu un topor
Articol apreciat de cititorii noștri
„Un curaj extraordinar”: polițistul care a neutralizat un terorist cu un topor
Apoi Pompeo spune: „Vocea de la celălalt capăt al firului era calmă, dar serioasă: „Mike, tocmai am avut o echipă care a terminat o misiune foarte importantă, iar acum am ceva probleme în a extrage o parte din ea. Poți să mă ajuți?”
„De fiecare dată când Yossi suna, eu răspundeam. El a făcut același lucru pentru mine… Am fost acolo pentru a-i ajuta pe prietenii noștri, fără să pun întrebări, indiferent de riscuri. Oamenii mei au intrat în acțiune în toată lumea. Am luat legătura cu echipa lor și în 24 de ore i-am îndrumat către adăposturi.
„În două zile, ei s-au întors în țările lor de origine fără ca lumea să știe vreodată că una dintre cele mai mari operațiuni clandestine desfășurate vreodată a fost finalizată”, spune Pompeo.
Deși Pompeo nu numește operațiunea sau perioada de timp, descrierea sa despre „una dintre cele mai importante operațiuni clandestine desfășurate vreodată” lovește în plin în operațiunea privind dosarele nucleare iraniene din 2018.
Mai mult, Cohen a declarat anterior că, deși zecile de agenți Mossad implicați au scăpat în cele din urmă în siguranță, au existat situații în care viețile lor au fost în pericol, iar forțele de securitate iraniene nu au fost departe de a-i prinde într-o vânătoare sălbatică de oameni.
Dacă CIA ar fi fost implicată, ar fi fost prima recunoaștere publică a faptului că SUA a avut o legătură mai profundă și înainte de furtul dosarelor nucleare.
Până în prezent, Jerusalem Post a relatat că Israelul și Cohen l-au informat pe Pompeo și CIA cu mult înaintea altor aliați și a publicului larg, dar nu au existat rapoarte anterioare privind implicarea directă a CIA în operațiune, chiar și numai pentru a ajuta la retragere.
Alte operațiuni israeliene majore au fost raportate în timpul mandatului lui Pompeo alături de Trump.
Dar celelalte operațiuni majore cunoscute publicului – sabotarea instalației nucleare de la Natanz în iulie 2020 și asasinarea șefului nuclear iranian Mohsen Fakhrizadeh în noiembrie 2020 – au avut loc când Pompeo nu mai era director al CIA (s-a alăturat Departamentului de Stat în aprilie 2018).
Mai mult, Pompeo nu discută în detaliu aceste operațiuni în cartea sa, dar vorbește despre jefuirea arhivelor nucleare.
În mod similar, implicarea Israelului în furnizarea de informații în asasinarea de către SUA a șefului Forței Al-Quds a IRGC, Qasem Soleimani, datează din ianuarie 2020, când Pompeo nu mai era director al CIA, iar aceasta ar fi putut fi descrisă ca o „operațiune de asasinare”, spre deosebire de o „operațiune neagră”.
Desigur, este de asemenea posibil ca Pompeo să se refere la o operațiune care nu este încă publică, dar, odată cu dezvăluirea numelui lui Yossi Cohen, acest lucru este mai puțin probabil. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: