Israel: Raid antiterorist în Jenin – Se așteaptă noi violențe

Israelul se pregătește pentru o nouă escaladare a violențelor după ce un raid antiterorist al forțelor de securitate în orașul Jenin din Cisiordania a provocat moartea a zece palestinieni, inclusiv a opt teroriști ai Jihadului Islamic.

“Acesta este un număr de victime pe care nu îl vezi în fiecare zi, așa că ne pregătim pentru diverse scenarii de escaladare”, a declarat o sursă din ministerul israelian al Apărării, adăugând că forțele israeliene vor fi plasate în stare de alertă maximă în întreaga Cisiordania.
Ca represalii la raidul armatei, pe care l-a numit “masacru”, Mahmoud Abbas a declarat că va pune capăt cooperării Autorității Palestiniene (AP) cu Israelul în materie de securitate.
Hamas și Jihadul Islamic au anunțat că vor organiza o reuniune de urgență în Fâșia Gaza.
Potrivit Al Jazeera, Jihadul Islamic i-a informat pe mediatorii internaționali că “dacă agresiunea împotriva orașului Jenin nu se oprește, se așteaptă ca situația să se înrăutățească și toate opțiunile sunt pe masă”.
Potrivit Țahal (armata israeliană), operațiunea a fost lansată pentru “a prinde o echipă teroristă a Jihadului Islamic”, pe baza informațiilor furnizate de agenția de securitate Shin Bet. Armata a declarat că a “zădărnicit un atac major”.
Palestinienii au declarat că o femeie în vârstă a fost, de asemenea, ucisă în schimbul violent de focuri dintre teroriștii palestinieni și trupele israeliene. Cel puțin alte 20 de persoane au fost rănite în lupte, dintre care cel puțin patru grav.
O operațiune de o asemenea amploare în plină zi este neobișnuită și sugerează că atacul dejucat a fost planificat în scurt timp.
Raidul a început cu soldații israelieni care au intrat în Jenin pentru a aresta trei agenți căutați ai Jihadului Islamic, care au tras anterior asupra forțelor israeliene. În timpul tentativei de arestare, teroriștii au deschis focul asupra forțelor israeliene, care au ripostat. Doi dintre ei au încercat să scape și au fost împușcați mortal, în timp ce un altul s-a predat forțelor de securitate.
Geniștii au intrat în clădire pentru a detona două dispozitive explozive folosite de suspecți, unde se afla un alt suspect înarmat care a fost ucis de soldați la fața locului.
În urma acestor evenimente, au fost anunțate greve generale în localitățile palestiniene Jenin, Nablus și Ramallah din Cisiordania, iar cursurile au fost suspendate în unele școli, în timp ce președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a anunțat trei zile de doliu.
Într-o declarație transmisă de presa palestiniană, Abbas a ordonat ca drapelele să fie arborate la jumătate de catarg pentru a plânge “sufletele martirilor masacrului comis de ocupație în tabăra de refugiați din Jenin”. (Anima News)

Lasă un răspuns