ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

LUMEA ARABĂLUMEA DE AZIMAGAZINORIENTUL MIJLOCIU

Șeful AIEA avertizează: Iranul are mijloacele de a fabrica „mai multe” bombe

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi (foto), a avertizat că Teheranul a acumulat suficient uraniu pentru a construi „mai multe arme nucleare”.

Înaintea unei vizite planificate la Teheran, Grossi a declarat în fața deputaților europeni că Iranul nu a construit încă o armă nucleară și că Occidentul trebuie să-și dubleze eforturile pentru a împiedica acest lucru.
Teheranul a îmbogățit uraniul cu mult peste limitele stabilite prin JCPOA, până la un nivel necesar pentru a fabrica arme nucleare. „Această traiectorie nu este cu siguranță bună”, a comentat Rossi. „Ei au acumulat suficient material nuclear pentru a fabrica mai multe arme nucleare, dar nu au niciuna în acest moment”, a subliniat el. Rezerva iraniană este de 70 de kilograme de uraniu îmbogățit la o puritate de 60% și 1.000 de kilograme la 20%. Realizarea unei bombe atomice ar necesita proiectare și testare, a insistat dl Rossi. „Nu spun că este imposibil. Și nu spun că ar trebui să ne complacem”, a avertizat el.
Șeful AIEA a declarat că plănuiește să viziteze Iranul luna viitoare pentru discuții „extrem de necesare” menite să determine țara să reia cooperarea în ceea ce privește activitățile sale nucleare. „S-ar putea să mă întorc la Teheran în februarie pentru un dialog politic, sau pentru restabilirea unui dialog politic, cu Iranul”, a declarat Grossi. Călătoria ar avea loc într-un moment nepotrivit pentru negocierile conduse de UE în vederea restabilirii acordului din 2015, cunoscut sub numele de JCPOA, de limitare a activităților atomice ale Iranului în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale.
Un oficial american a declarat că eforturile de a revigora acordul nuclear iranian din 2015 s-au „lovit de un zid” din cauza insistenței Iranului de a opri investigațiile efectuate de organismul de supraveghere nucleară al ONU. AIEA a cerut Iranului să explice de ce au fost detectate urme de uraniu în trei zone care nu ar fi trebuit să fie destinate activității nucleare. Iranul a ripostat prin îndepărtarea a 27 de camere de luat vederi ale AIEA de pe siturile sale. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: