ANIMA TVFOCUS: ROMÂNIAMAGAZINROMÂNI ÎN LUMEROMÂNIAUCRAINA

Strasbourg: Senatorul român Titus Corlăţean ia poziție față de tratamentul discriminatoriu la care este supusă minoritatea română din Ucraina (VIDEO)

Senatorul Titus Corlăţean, membru al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), de la Strasbourg, s-a adresat, în plenul Adunării, ministrului german al Afacerilor Externe, Annalena Baerbock.

În intervenția sa, senatorul Corlăţean s-a referit la sprijinul consistent acordat Ucrainei de statele europene, inclusiv România, în aceste momente dificile cu care se confruntă autorităţile de la Kiev în urma nejustificatei agresiuni militare declanșată de Rusia.
Conform unui comunicat al Senatului României, senatorul Corlăţean a subliniat: „Pe acest fundal, din păcate, s-a acumulat în ţara noastră, în ultimii ani, inclusiv în 2022, o dezamăgire crescândă cu privire la tratamentul discriminatoriu la care sunt supuse minorităţile naţionale din această ţară, inclusiv minoritatea română, din cauza legislaţiei restrictive din Ucraina în domeniul educaţiei în limba maternă şi în condiţiile adoptării recente a legii minorităţilor naţionale”.
Potrivit comunicatului, senatorul Corlăţean a solicitat şefei diplomaţiei germane poziţia autorităţilor de la Berlin cu privire la acest subiect, având în vedere că respectarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale figurează printre criteriile politice de aderare la Uniunea Europeană şi este definită foarte clar prin standardele juridice europene ale Consiliului Europei”.
Răspunzând, ministrul de Externe german a arătat că respectarea drepturilor minorităţilor naţionale în Ucraina este un subiect care a fost ridicat de România, Ungaria şi alte state membre în cadrul Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene.
Demnitarul german a evidențiat faptul că vocaţia europeană a Ucrainei, validată anul trecut prin acordarea statutului de ţară candidată la UE, presupune bineînţeles şi asumarea şi respectarea acquis-ul european, respectiv a criteriilor politice de aderare. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d