ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

LUMEA DE AZIMAGAZIN

Germania sărbătorește înscrierea siturilor sale evreiești străvechi pe lista patrimoniului UNESCO

Germania a organizat o ceremonie pentru a sărbători primele situri evreiești germane care au fost incluse în patrimoniul mondial UNESCO.

Audrey Azoulay, directorul general al Organizației Națiunilor Unite pentru Educație și Cultură, a participat, de asemenea, la eveniment.
Locurile selectate sunt cele din valea superioară a Rinului, cunoscută ca fiind punctul de origine al culturii Ashkenazi și locul unde limba idiș a început să se dezvolte acum mai bine de 1 000 de ani. Cu toate acestea, pandemia de coronavirus a întârziat sărbătorirea acestei desemnări de către Germania.
Astfel, UNESCO a inclus în lista sa Curtea Evreiască Speyer, un complex de sinagogi și yeshiva din orașul Speyer, Complexul Sinagogii Worms, fostul cimitir evreiesc din Worms – cel mai vechi cimitir evreiesc in situ cunoscut în Europa – precum și fostul cimitir evreiesc din Mainz.

„Aceste centre evreiești de studiu și de rugăciune, precum și aceste cimitire unice, au avut un impact de durată asupra culturii ashkenazi și sunt asociate în mod direct și tangibil cu realizările primilor savanți ashkenazi”, a explicat UNESCO în justificarea adăugării acestor monumente pe Lista Patrimoniului Mondial.
Cu ocazia acestei sărbători, președintele german Frank-Walter Steinmeier a vizitat o sinagogă din Mainz.
„Înainte de 27 iulie 2021, în țara noastră existau 49 de situri ale patrimoniului mondial, de la Trierul roman la fostele orașe hanseatice Stralsund și Wismar, de la catedrala din Aachen la castelul Wartburg de lângă Eisenach. Deși această listă reflecta deja, în mare măsură, diversitatea și natura culturii germane, ea era incompletă, deoarece nu includea niciun monument cultural evreiesc”, a declarat șeful statului în discursul său.
Frank-Walter Steinmeier a subliniat că locurile selectate sunt o mărturie a faptului că istoria evreilor din Germania, cu tot ce a avut mai bun și mai rău, a început cu mult înainte de Holocaust.
În timp ce orașele Speyer, Mainz și Worms au fost locul unor masacre pe scară largă ale evreilor în timpul cruciadelor și al epidemiei de ciumă bubonică din secolul al XIV-lea, acestea au fost, de asemenea, gazdele unora dintre cei mai mari lideri ai comunității evreiești europene, cum ar fi faimosul comentator al Torei cunoscut sub numele de Rashi, a spus el.
„Timp de secole, evreii din Germania au fost considerați outsideri, ca „ceilalți”. Ei au fost în mod repetat umiliți, excluși, lipsiți de drepturi, persecutați, uciși, și asta chiar înainte ca național-socialiștii și călăii lor voluntari să elimine aproape complet viața evreilor din Germania și Europa”, a continuat președintele. „Monumentele și pietrele de mormânt din Speyer, Worms și Mainz stau mărturie despre rădăcinile profunde ale evreilor în țara noastră, despre înflorirea culturii lor, despre afirmarea și emanciparea lor, precum și despre vremurile de coexistență pașnică cu majoritatea creștină”, a conchis președintele german. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: