ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAELMAGAZINROMÂNI ÎN LUMEROMÂNIA

Universitatea din București retrage titlul de Doctor Honoris Causa mareșalului Ion Antonescu

După 82 de ani de la investirea lui Ion Antonescu cu titlul de Doctor Honoris Causa și 34 de ani de la înlăturarea regimului comunist, Universitatea București, a luat această decizie istorică.

Corespondentul Anima News, Viorel Maier, transmite: Într-o ședință istorică, Universitatea din București a luat această decizie, tardivă, dar salutară și mai ales extrem de importantă pentru adevărul istoric, atât de necesar în aceste vremuri.

Prin urmare, conform comunicatului Univessității, ieri, miercuri 15 februarie 2023, Senatul Universității din București a decis retragerea titlului de Doctor Honoris Causa (DHC) acordat mareșalului Ion Antonescu.
Retragerea titlului de DHC al lui Ion Antonescu a fost propusă de Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București.
Propunerea a primit 80 de voturi pentru, 4 contra și 18 abțineri.
Potrivit comunicatului, decizia privind retragerea titlului onorific ”a avut la bază faptul că Ion Antonescu a fost găsit vinovat de crime de război, fiind condamnat la moarte în data de 17 mai 1946 de către Tribunalul Poporului din București, instanță care a funcționat sub coordonarea Comisiei Aliate de Control, fiind asimilată sistemului de tribunale care au judecat crimele de război ale liderilor Germaniei naziste și Italiei fasciste”.
În comunicat se evidențiază faptul că pe tot parcursul ”guvernării sale autoritare, mareșalul a manifestat o puternică atitudine antisemită, fapt exprimat și public cu numeroase ocazii. Ca atare, chiar dacă numărul evreilor români și al celor din teritoriile aflate sub administrație românească uciși în timpul Holocaustului nu a putut fi stabilit cu precizie, concluzia Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului din România este că în perioada respectivă în România și în teritoriile aflate sub controlul său au fost uciși sau au murit ca urmare a represiunii între 280.000 și 380.000 de evrei români și ucraineni. La aceștia se adaugă mare parte dintre cei 25.000 de etnici romi trimiși în Transnistria”.
În comunicat se explică de asemenea, foarte clar, clauza principală care a stat la baza deciziei: ”Dat fiind că responsabilitatea lui Ion Antonescu pentru uciderea evreilor din Basarabia, Bucovina și Transnistria este indiscutabilă, faptele și acțiunile mareșalului Ion Antonescu pot fi încadrate la art. 7.1.4 privind retragerea titlului din Regulamentul privind acordarea titlurilor onorifice al Universității din București, conform căruia „persoana nominalizată a fost condamnată definitiv și irevocabil pentru crime împotriva umanității”.
În același timp, conform comunicatului, ”Senatul Universității din București a ținut cont de faptul că acordarea acestei distincții onorifice mareșalului Ion Antonescu în anul 1941 s-a produs în condițiile distorsionării principiului autonomiei universitare și în spiritul promovării cultului personalității pentru conducătorul statului”.
Trebuie menționat faptul că o asemenea decizie nu este singulară în istoria Universității bucureștene, aceasta adoptând, după evenimentele din decembrie 1989, hotărârea de a retrage același titlul lui Nicolae Ceaușescu, în urma rolului nefast pe care l-a avut în evoluția României.
Prof. univ. dr. Marian Preda, rectorul Universității din București a mulțumit pe Facebook persoanelor care i-au susținut demersul: ”Le mulțumesc colegilor din Senat, profesorului Matei Gheboianu pentru poziția exprimată în numele facultății de Istorie și dr. Alexandru Muraru, care a adresat Universității din București o scrisoare de susținere a cererii pe care am făcut-o, în calitatea sa de Reprezentant Special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei”.
Senatul Universității din București a decis ”constituirea unei comisii de analiză a titlurilor onorifice de Doctor Honoris Causa acordate în toată perioada regimurilor dictatoriale din România, decizia venind să reconfirme angajamentul ferm al Universității din București față de valorile esențiale ale umanității, libertate, demnitate și respectul față de democrație și statul de drept”.
Și iată că, în sfârșit, după 82 de ani de la investirea lui Ion Antonescu cu titlul de Doctor Honoris Causa și 34 de ani de la înlăturarea regimului comunist, Universitatea București și-a luat inima-n dinți și a luat această decizie istorică.
Vorba românului, dar și a evreului răbdător și încrezător în Cel de Sus, niciodată nu este prea târziu. (Viorel Maier, Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: