ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAELSocial - Economic

Banca Israelului majorează rata dobânzii la 4,25%, cea mai mare din 2008 încoace

Pentru a combate presiunea inflaționistă și slăbirea shekelului, Banca Centrală a Israelului a majorat rata dobânzii de referință pentru a opta oară consecutiv, crescând dobânda cheie cu 50 de puncte de bază la 4,25%, cel mai ridicat nivel din 2008.

Decizia vine în urma unei accelerări neașteptate a inflației în ianuarie, pe fondul unei creșteri economice puternice, dar și a incertitudinilor legate de efectele reformei judiciare, care a slăbit, de asemenea, shekelul.
Moneda locală a pierdut până acum 3% față de dolar în februarie.
„Economia israeliană înregistrează o activitate puternică, însoțită de o piață a muncii tensionată și de tendințe inflaționiste în creștere”, a explicat Banca Centrală în comunicatul privind decizia de stabilire a dobânzii.
„Prin urmare, Comitetul a decis să continue procesul de creștere a ratelor dobânzilor”.
„De la decizia anterioară, cursurile de schimb au devenit mult mai volatile: inițial, shekelul s-a întărit, înainte ca tendința să se inverseze și shekelul să se deprecieze cu aproximativ 5% luna trecută”, a adăugat acesta.
Economiștii de la Bank Hapoalim, Israel Discount Bank și Leader Capital Markets se așteptau la o majorare de 0,5%, iar acum consideră că, în fața presiunilor inflaționiste în creștere, costul împrumuturilor va rămâne peste 4% pe tot parcursul acestui an.
Banca Centrală a Israelului a majorat constant rata dobânzii de referință la 4,25%, de la 0,1% în aprilie, pentru a menține inflația în intervalul țintă al guvernului de 1%-3%.
Ministrul israelian de Externe, Eli Cohen, a criticat decizia Băncii Israelului de a majora din nou dobânda sa cheie.
„I-am cerut prietenului meu, ministrul de Finanțe Bezalel Smotrich, să elaboreze un plan cu guvernatorul Băncii Israelului pentru a opri creșterea ratei dobânzii”, a scris pe Twitter Cohen, membru al partidului de guvernământ Likud.
Argumentând că inflația se temperează, Cohen a spus că „nu există nicio justificare pentru creșterea ratei dobânzii astăzi”, care, în opinia sa, va duce la noi „abuzuri” asupra israelienilor cu credite ipotecare. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: