Banca Israelului majorează rata dobânzii la 4,25%, cea mai mare din 2008 încoace

Pentru a combate presiunea inflaționistă și slăbirea shekelului, Banca Centrală a Israelului a majorat rata dobânzii de referință pentru a opta oară consecutiv, crescând dobânda cheie cu 50 de puncte de bază la 4,25%, cel mai ridicat nivel din 2008.

Decizia vine în urma unei accelerări neașteptate a inflației în ianuarie, pe fondul unei creșteri economice puternice, dar și a incertitudinilor legate de efectele reformei judiciare, care a slăbit, de asemenea, shekelul.
Moneda locală a pierdut până acum 3% față de dolar în februarie.
“Economia israeliană înregistrează o activitate puternică, însoțită de o piață a muncii tensionată și de tendințe inflaționiste în creștere”, a explicat Banca Centrală în comunicatul privind decizia de stabilire a dobânzii.
“Prin urmare, Comitetul a decis să continue procesul de creștere a ratelor dobânzilor”.
“De la decizia anterioară, cursurile de schimb au devenit mult mai volatile: inițial, shekelul s-a întărit, înainte ca tendința să se inverseze și shekelul să se deprecieze cu aproximativ 5% luna trecută”, a adăugat acesta.
Economiștii de la Bank Hapoalim, Israel Discount Bank și Leader Capital Markets se așteptau la o majorare de 0,5%, iar acum consideră că, în fața presiunilor inflaționiste în creștere, costul împrumuturilor va rămâne peste 4% pe tot parcursul acestui an.
Banca Centrală a Israelului a majorat constant rata dobânzii de referință la 4,25%, de la 0,1% în aprilie, pentru a menține inflația în intervalul țintă al guvernului de 1%-3%.
Ministrul israelian de Externe, Eli Cohen, a criticat decizia Băncii Israelului de a majora din nou dobânda sa cheie.
“I-am cerut prietenului meu, ministrul de Finanțe Bezalel Smotrich, să elaboreze un plan cu guvernatorul Băncii Israelului pentru a opri creșterea ratei dobânzii”, a scris pe Twitter Cohen, membru al partidului de guvernământ Likud.
Argumentând că inflația se temperează, Cohen a spus că “nu există nicio justificare pentru creșterea ratei dobânzii astăzi”, care, în opinia sa, va duce la noi “abuzuri” asupra israelienilor cu credite ipotecare. (Anima News)

Please follow and like us:
Please follow and like us:
Pin Share

Lasă un răspuns

RSS
Follow by Email
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
%d blogeri au apreciat: