ISRAELORIENTUL MIJLOCIU

Noi cutremure în sudul Turciei, resimțite în Israel

Două noi cutremure cu magnitudinea de 6,4 și 5,8 grade au fost înregistrate luni seara în provincia Hatay din sudul Turciei, cea mai afectată de seismul din 6 februarie, care a provocat moartea a peste 41.000 de persoane în Turcia, a anunțat agenția turcă de ajutorare Afad.

Agenția de ajutorare a cerut pe Twitter ca oamenii să se îndepărteze de coastă ca măsură de precauție, avertizând asupra riscului de inundații.
Provincia Hatay se învecinează cu Marea Mediterană, cu orașul Antakya în interior și cu marele port de marfă Iskenderun pe coastă.
Primul cutremur, cu magnitudinea 6,4, al cărui epicentru a fost localizat în Defne, un district aflat la aproximativ 15 minute cu mașina – în condiții normale – de Antakya, s-a produs la ora 20:04 (17:04 GMT) și a fost resimțit foarte violent de echipele AFP din Antakya și Adana, la 200 km mai la nord.
El a fost urmată trei minute mai târziu de un alt cutremur cu magnitudinea 5,8 în Samandag, un oraș de coastă la sud de Antakya, a precizat Afad, care se teme de “o creștere a nivelului mării de până la 50 cm”.
Cutremurele au fost resimțite și în regiunea Alep, în nord-vestul Siriei, unde părți din clădirile avariate s-au prăbușit.
Și în Antakya, cutremurul a provocat panică în rândul populației deja greu încercate și a ridicat nori mari de praf în orașul în ruină.
Peste 6.000 de replici au fost înregistrate de la cutremurul cu magnitudinea de 7,8 care a devastat sudul Turciei și Siria, potrivit Afad.
Seismul de luni a fost resimțit până în Israel, Liban, Egipt și Irak, potrivit presei locale.
“Eram pe patul meu, cu computerul în poală, când deodată am simțit că se mișcă, de două ori. Mi-am întins picioarele, dar patul meu încă se mișca Nu mi-am dat seama la început, până când nu am văzut notificările, că a avut loc un cutremur. Senzația este ciudată”, a mărturisit Brenda la Tel Aviv.
La începutul lunii februarie, pământul s-a cutremurat în Israel de trei ori într-o singură zi. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d