ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAELMAGAZINSocial - Economic

Ierusalim: Guvernul israelian a adoptat în primă lectură proiectul de lege privind reforma judiciară

Sesiunea furtunoasă a plenului Knessetului a început luni la ora 16.00 și a continuat până târziu în noapte, încheindu-se marți dimineață, în jurul orei 12.30.

Knesset-ul (Parlamentul israelian) a adoptat în primă lectură primul proiect de lege al reformei judiciare propuse de guvern cu un vot de 63 pentru și 47 împotrivă.
Controversatul proiect de lege va modifica componența Comitetului de numiri judiciare astfel încât coaliția să aibă o majoritate automată și va interzice Înaltei Curți de Justiție să se pronunțe asupra recursurilor împotriva Legilor Fundamentale.
Liderul opoziției, Yair Lapid, a reacționat la decizia controversată pe Twitter. „Membri ai coaliției – istoria vă va judeca pentru această noapte. Pentru daunele aduse democrației, pentru daunele aduse economiei, pentru daunele aduse securității, este cert că dezbinați poporul israelian și pur și simplu nu vă pasă.”
Înflăcărata sesiune plenară a Knessetului a început luni la ora 16:00 și a continuat până târziu în noapte, încheindu-se marți dimineață, în jurul orei 12:30, aproximativ.
Președintele Comisiei pentru Constituție, Lege și Justiție din Knesset, deputatul Simcha Rothman, a prezentat proiectul de lege.
„Astăzi, cu ajutorul lui Dumnezeu, plenul va vota un proiect de lege care, pentru prima dată, va face ca procesul de numire a judecătorilor să fie mai transparent și mai democratic.”
„Înalta Curte de Casație și Justiție a afectat statutul sistemului judiciar, iar acest lucru se află în centrul amendamentelor care sunt votate astăzi. Înalta Curte a deteriorat procesul de numiri judiciare și a intervenit în procesele legislative.
Înalta Curte a afectat în mod critic cele trei ramuri [ale guvernului] și, astfel, v-a prejudiciat. Acesta este lucrul pe care venim să îl reparăm astăzi”, a declarat Rothman.
Sesiunea a inclus o serie de evenimente neobișnuite.

Haos în timpul sesiunii

Userii Knessetului au verificat gențile mai multor deputați din opoziție înainte de a intra în plen, de teamă că aceștia vor încerca să folosească megafoane și alte instrumente pentru a perturba procedura.
Parlamentarii Yesh Atid au înfășurat steaguri israeliene în jurul lor când Rothman a început prezentarea legii.


Președintele Knessetului, Amir Ohana, a ordonat plasatorilor să îi îndepărteze pe deputați, spunând că aceștia „nu respectă drapelul”. Li s-a permis să se întoarcă la scurt timp după aceea.
Gărzile de securitate i-au scos cu forța pe protestatari din galeria de observare a plenului după ce aceștia au intrat ilegal în ea și s-au lovit de pereții de sticlă care îi separă de zona plenului.


Zeci de deputați ai opoziției au luat cuvântul în timpul sesiunii înaintea votului, în timp ce unii membri ai Knessetului au strigat în timpul procedurii de vot și au fost îndepărtați temporar de către președintele Ohana, înainte de a li se permite să revină în Knesset pentru a vota.
Deputatul Yair Lapid a acuzat coaliția că nu-i pasă de consecințele reformei asupra economiei, securității și coeziunii sociale a țării.
„Vă pasă măcar că dezmembrați națiunea? Că o dezbinați, că, creați o situație în care oamenii se urăsc între ei din cauza opiniilor lor politice”.
Ram Ben-Barak, membru al Parlamentului din partea partidului Yesh Atid, a declarat că „și partidul nazist a început ca o democrație și a sfârșit ca o dictatură”, ceea ce a atras reacții de condamnare.
Premierul Benjamin Netanyahu a scris pe Twitter: „Opoziția a luat-o razna. Ram Ben-Barak compară în mod rușinos și scandalos guvernul israelian cu naziștii. Liderii protestatarilor au încercat să îi încarcereze pe membrii coaliției în casele lor. Membrii opoziției au dezonorat steagul israelian în plenul Knessetului. Opoziția și-a ieșit din minți – și noi continuăm!”.
Ben-Barak a răspuns pe Twitter: „Netanyahu, Ben-Gvir și toți ceilalți lingăi care se urcă pe val – uitați-vă pe Wikipedia și vedeți cum partidul nazist a ajuns la putere în mod presupus democratic și a devenit imediat o dictatură. Procesele pe care le inițiați ne vor duce la o dictatură, așa cum s-a întâmplat în Polonia, Turcia și Ungaria – noi suntem următorii”.
Ohana a anunțat la începutul sesiunii că, în ciuda procedurilor penale în curs de desfășurare atât împotriva lui Netanyahu, cât și a lui David Bitan, membru al Likud, acestora li se va permite să participe la vot.
Deputații partidului ”Yisrael Beytenu” au boicotat votul din Knesset, părăsind sala în momentul votării..

Ce se întâmplă acum cu proiectul de lege?

Votul de luni a fost semnificativ, deoarece a marcat respingerea oficială de către coaliție a planului președintelui Isaac Herzog anunțat săptămâna trecută, care includea o înghețare a legislației înainte ca primele prevederi să treacă în primă lectură în Knesset.
Votul a reprezentat, de asemenea, un pas important în procesul legislativ, deoarece ceea ce rămâne de făcut va fi doar pregătirea proiectului de lege pentru a doua și a treia lectură, iar apoi desfășurarea voturilor pentru aceste două lecturi într-o singură ședință în plenul Knessetului.
Nu este clar dacă coaliția și opoziția vor fi dispuse să poarte un dialog pe tema reformelor, acum că prima lectură este pe cale să fie finalizată. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: