ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAELMAGAZINNANDO MARIO VARGA

ADIO Eduard Mattes !

Autor: Nando Mario Varga

Marți 26.02.2023, ne-a părăsit unul dintre cei mai apreciați și respectați evrei israelieni originari din România – EDUARD MATTES.

Născut la Iași, oraș pe care l-a iubit întotdeauna, Eduard Mattes, un excelent arhitect, grafician, caricaturist, scriitor şi fotograf profesionist, a trăit, de când s-a stabilit în Israel, în zona orașului Haifa, fiind iubit și apreciat atât în Țara Sfântă cât și în România.
Eduard a fost fiul regretatului antrenor de box Iosif Mattes, în memoria căruia clubul sportiv CFR Iaşi organizează an de an o competiţie internaţională în “arta cu mănuşi”.
Eduard Mattes, a fost și membru al Ligii Scriitorilor Români – Filiala Iași – Nord Est.
Dorel Schor, excelent umorist israelian, la rândul său originar din România, menționa, în publicația în limba română ”Expres Magazin” din Israel, câteva dintre activităţile lui Eduard Mattes în lumea minunată a caricaturii artistice şi fotografiei.
Cu mult talent şi pasiune, Dorel Schor scrie următoarele: ”Primesc o invitaţie la o expoziţie de fotografie a trei artişti din Haifa care şi-au depăşit condiţia de amatori. Pe Eduard Mattes îl cunosc, el este şi un excelent caricaturist, arhitect de profesie, autor de schiţe literare şi, când e cazul, gazetar sau critic literar. Pentru toate acestea a primit premiul Ianculovici anul trecut. (…) Voi face o digresiune: invitaţia la expoziţie ca şi portretele celor trei protagonişti sunt însoţite de desene prieteneşti, caricaturi foarte reuşite, rodul strădaniei lui Mattes. (…) Caricatura ironizează cu simpatie (sau dimpotrivă) în forme directe, simbolice, metaforice. Ea amuză pe unii, probabil îi irită pe alţii, ea poate fi o şarjă amicală, umoristică, satirică, critică sau de atenţionare; e un desen în care sunt exagerate la modul grotesc chipul, trupul, uneori caracteristicile morale sau psihice ale personajului. Se pare că Eduard Mattes, din acest punct de vedere, nu dezamăgeşte”.
Cu respect, dragoste, admirație, prietenie și profundă durere, îmi plec capul și sunt alături de membrii familiei în aCeste extrem de grele momente,
Eduard, D-zeu să te aibă în grija lui. Și cu siguranță, nu se v-a supăra dacă vei deschide o expoziție cerească cu caricaturi ale îngerilor, sfinților și chiar ale Lui.
Marele tău suflet a fost, este și va fi, acolo, printre nori și binecuvântări celeste, garanția nemuririi tale.
ADIO, OM MINUNAT! (Nando Mario Varga, Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: