ISRAELMAGAZIN

Israel: Fragmentul ceramic care poartă numele lui Darius nu este autentic

Autoritatea Israeliană pentru Antichități (IAA) a declarat că fragmentul care poartă numele regelui persan Darius cel Mare, anunțat în această săptămână cu mare tam-tam, nu este “autentic”.

Miercuri, autoritatea afirmase că fragmentul găsit de un excursionist în regiunea Iudeea de Jos din Israel este prima inscripție care poartă numele lui Darius I găsită în Israel.
Se crede că regele Ahasuerus este Ahahverosh, regele biblic din povestea Purim, pe care evreii o vor sărbători săptămâna viitoare.
Organizațiilor arheologice din Israel le place să anunțe descoperiri legate de sărbătorile evreiești în momentul în care acestea sunt celebrate.
Descoperirea a fost făcută în situl orașului antic Lachish, un oraș prosper și un centru administrativ de mare importanță acum 2.500 de ani.
Inscripția de pe fragment a fost considerată a fi un fel de chitanță pentru bunurile primite sau expediate.
Ceramica este într-adevăr inscripționată în aramaică cu cuvintele “Anul 24 al lui Darius”, ceea ce o plasează în anul 498 î.e.n.
Dar IAA a declarat că a fost contactată de o expertă, membră al unei expediții de săpături din august anul trecut, care a informat-o că a creat fragmentul “pentru a le arăta studenților cum se făceau inscripțiile în acea perioadă”.
“Ea a lăsat fragmentul la locul lui. Ea a fost interogată și a declarat că a acționat fără intenția de a greși”, se arată în comunicat.
“IAA își asumă întreaga responsabilitate pentru acest eveniment nefericit”, a declarat profesorul Gideon Avni, cercetător șef al Autorității pentru antichități, care a precizat că piesa a fost examinată de doi cercetători de renume.


”În calitate de instituție care aspiră la adevărul științific, ne angajăm să corectăm eroarea care a fost făcută și să o facem cunoscută publicului”, a declarat el.
“În ceea ce privește practica etică și științifică, considerăm că este un eveniment foarte grav. Lăsarea ciobului proaspăt gravat pe sit a fost un act neglijent și a dus la eroarea făcută de cercetători și la denaturarea adevărului științific”, a declarat Avni.
“Acest lucru dovedește încă o dată că numai descoperirile făcute în cadrul unor săpături arheologice controlate ar trebui să fie considerate 100% autentice. Toate celelalte descoperiri ar trebui să ridice semne de întrebare cu privire la autenticitatea lor”, a adăugat el.
Avni a declarat că incidentul evidențiază problema identificării de noi inscripții pe descoperirile antice și a adăugat că incidentul “va reîmprospăta procedurile și politicile adecvate cu toate expedițiile străine care lucrează în țară”.
Darius I a domnit din 522 până în 486 î.e.n., timp în care Imperiul Persan Ahaemenid s-a extins rapid pentru a cuprinde o mare parte din lumea antică.
Însă în Israel nu a fost găsită încă nicio dovadă scrisă despre domnia lui Darius. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d