ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAELMAGAZINSocial - Economic

Israel: Shekelul, a treia cea mai depreciată monedă din lume în februarie

Shekelul israelian s-a depreciat cu 6% în februarie, suferind cea mai mare pierdere dintre principalele monede din lume, după rubla rusească și won-ul coreean, pe fondul îngrijorării tot mai mari a investitorilor, în contextul în care guvernul urmărește un proces legislativ extrem de controversat de slăbire a sistemului judiciar.

Săptămâna trecută, shekelul a atins cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani în raport cu dolarul american, deoarece legislatorii israelieni au făcut un prim pas spre aprobarea unui proiect de lege care reprezintă o parte esențială a unei reforme controversate a sistemului judiciar pentru a consolida controlul guvernului asupra numirilor judiciare și pentru a revoca capacitatea Înaltei Curți de a revizui legile de bază.
Shekelul a continuat să se deprecieze chiar și după ce Banca Israelului a majorat rata dobânzii de referință cu 50 de puncte de bază, până la 4,25%, cel mai ridicat nivel din 2008 încoace, într-un efort de a limita inflația în creștere.
„În ultima lună, mișcările pieței locale au fost afectate de incertitudinea impactului economic al revizuirii legale planificate”, a declarat pentru The Times of Israel Alex Zabezhinsky, economist șef la casa de investiții Meitav. „În trecut, performanța shekelului a fost caracterizată de o corelație strânsă cu piețele americane.”
În mod similar, Bursa de Valori din Tel Aviv a notat în raportul său lunar din februarie că „tranzacțiile au fost caracterizate de scăderi ale prețurilor pe piață, continuând o tendință observată începând cu a doua jumătate a lunii ianuarie 2023, din cauza dezacordurilor tot mai mari privind impactul reformei juridice planificate asupra economiei israeliene”.
În februarie, indicele de referință TA-125 al Bursei de la Tel Aviv a scăzut cu aproximativ 5%, în timp ce indicele blue-chip TA-35 a scăzut cu aproximativ 4%, după ce a rămas neschimbat în luna precedentă, potrivit datelor TASE.
Indicele TA-90, care urmărește acțiunile cu capitalizare mai mare care nu sunt incluse în indicele TA-35, a scăzut cu 9% în aceeași perioadă, după ce a câștigat 1,7% în ianuarie. Luna trecută, indicele MSCI Global a scăzut cu aproximativ 2%.
Cifra de afaceri zilnică pe piața de acțiuni, inclusiv ETF-uri, s-a ridicat la 2,3 miliarde de shekeli în februarie, cu aproximativ 28% mai mare decât cifra de afaceri din luna precedentă și similară cu cifra de afaceri medie din 2022.
În ultimele săptămâni, foști oficiali ai băncii centrale și economiști de renume au continuat să avertizeze că mecanismele de control și echilibru, precum și democrația în general, ar putea fi în pericol dacă legislația de modificare a sistemului juridic este pusă în aplicare în totalitate.
Investitorii se tem că propunerile de reducere drastică a puterii sistemului judiciar ar putea avea un impact negativ asupra ratingului de credit, afectând economia și moneda înfloritoare a țării și declanșând o fugă de fonduri (deja în curs).
O serie de companii și startup-uri locale au început deja, la cererea investitorilor lor străini, să transfere fonduri din conturile bancare locale pentru a-și diversifica riscurile și a-și acoperi activele înainte de aprobarea reformelor planificate.
Printre acestea se numără compania americano-israeliană de securitate cibernetică Wiz, care a strâns săptămâna aceasta 300 de milioane de dolari la o evaluare uluitoare de 10 miliarde de dolari. Cofondatorul unicornului, Assaf Rappaport, a declarat că fondurile companiei vor fi păstrate în conturi din SUA, din cauza incertitudinii privind independența instituțională în Israel.
Zabezhinsky a precizat că datele privind volumul de tranzacționare arată că investitorii străini, sau nerezidenți, au fost foarte activi pe piața valutară israeliană în luna februarie, pe care a descris-o ca având o „pondere excesivă” în deprecierea shekelului.
„Potrivit datelor Băncii Israelului privind schimburile valutare, ponderea nerezidenților în tranzacționare a crescut la 65% în februarie, față de o medie de 60% în 2022”, a spus Zabezhinsky. „Tranzacțiile de conversie au crescut brusc, în special din partea investitorilor străini”.
El a remarcat că „instituțiile financiare străine au crescut brusc numărul tranzacțiilor de conversie a shekelilor”, în timp ce, în rândul investitorilor israelieni, cele mai multe tranzacții de conversie au fost efectuate de instituții nebancare.
Volumul zilnic de tranzacționare a opțiunilor în dolari în februarie a fost cu aproximativ 23% mai mare decât volumul mediu din 2022 și cu aproximativ 35% mai mare decât rulajul din luna precedentă, potrivit datelor TASE.
„Tranzacțiile au fost afectate de volatilitatea cursului de schimb al dolarului față de shekel”, a scris TASE în raportul său lunar.
Shekelul s-a depreciat de la 3,475 shekeli la sfârșitul lunii ianuarie 2023 la aproximativ 3,67 shekeli în raport cu dolarul american spre sfârșitul lunii februarie, cel mai scăzut nivel din martie 2020.
TASE a subliniat că slăbiciunea shekelului în raport cu dolarul și cu euro determină creșterea costului importurilor și contribuie la creșterea prețurilor în economie. Acest lucru va fi, de asemenea, o preocupare pentru Banca Israelului, care este hotărâtă să readucă inflația, care se situează la peste 5%, în intervalul său de stabilitate a prețurilor de 1% până la 3%.
„Banca Israelului este responsabilă pentru menținerea țintei de inflație și a stabilității financiare în țară”, a declarat Zabezhinsky. „Dacă aceste elemente sunt amenințate, Banca Israelului nu va sta pe margine”.
Banca centrală intervine pe piața valutară pentru a stabiliza shekelul în raport cu coșul de valute atunci când există o volatilitate ridicată a cursului de schimb, pentru a modera și calma piața.
În 2020, Banca Israelului a intervenit pe piața valutară prin cumpărarea de dolari americani în schimbul de shekeli, pentru a modera impactul negativ al unei aprecieri a shekelului asupra inflației și activității economice.
„Banca Israelului are aproximativ 200 de miliarde de dolari în rezervele valutare și poate interveni pe piață dacă este necesar, deși nu va dori să facă acest lucru și s-ar putea să vedem în schimb mai multe intervenții verbale”, a declarat Zabezhinsky. „Prin urmare, în evaluarea noastră, deprecierea rapidă a shekelului nu va continua mult timp”. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: