ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAELMAGAZINSocial - Economic

Tot mai mulți palestinieni susțin suveranitatea israeliană asupra Ierusalimului de Est

Din ce în ce mai mulți palestinieni susțin suveranitatea israeliană asupra Ierusalimului. Acest lucru reiese dintr-un sondaj realizat de Centrul palestinian pentru cercetare politică și sondaje (PSR), care a comparat datele cu precedentul sondaj realizat pe această temă în 2010.

În marea majoritate a cazurilor, palestinienii sunt mai mulțumiți de serviciile care le sunt furnizate decât erau în urmă cu zece ani.
În special, satisfacția lor cu privire la „rapiditatea cu care serviciile de ambulanță ajung la fața locului după ce au fost solicitate” a crescut de la 46% în 2010 la 69% în 2022.
Cifrele sunt în general similare pentru alte servicii de urgență, cum ar fi serviciul de pompieri.
Creșteri similare ale satisfacției lor au fost înregistrate în ceea ce privește „nivelul de trai în general” sau „accesul la zonele din interiorul Cisiordaniei de Vest” (de la 27% la 48%).
Chiar și interacțiunile dintre oficialii israelieni și palestinieni sunt considerate mai bune decât înainte (de la 21% la 36%).
În general, în perioada 2010-2022 s-a înregistrat o creștere a satisfacției locuitorilor din Ierusalimul de Est față de serviciile oferite de municipalitatea israeliană în 21 de categorii diferite. În schimb, satisfacția lor a scăzut în doar patru categorii.
De asemenea, locuitorii din Ierusalimul de Est au fost întrebați dacă sunt de părere că municipalitatea din Ierusalim face discriminare între evrei și arabi.
În timp ce marea majoritate a respondenților au răspuns afirmativ, proporția celor care nu cred că există discriminare a crescut de la 7% în 2010 la 13% în 2022.
Proporția celor care „nu știu sau nu spun” a crescut de la 6% la 9%.
De asemenea, sondajul i-a întrebat pe palestinienii din Ierusalimul de Est cu privire la percepția lor asupra diferitelor aspecte, întrebându-i dacă consideră că este o „problemă”, „nu este deloc o problemă” sau „nu știu”.
În ceea ce privește „nivelul de corupție al funcționarilor Autorității Palestiniene”, „nivelul de corupție al funcționarilor municipali israelieni din Ierusalim”, „nivelul criminalității”, „nivelul întârzierilor și restricțiilor la punctele de control” și „nivelul întârzierilor și restricțiilor create de construcția zidului în Ierusalim”, proporțiile celor care au răspuns că este „o problemă” au scăzut, cu excepția întrebării privind corupția în cadrul AP.
De asemenea, sondajul a întrebat populația cu privire la următoarea întrebare: „Când palestinienii și israelienii vor relua negocierile, va fi discutată problema suveranității asupra Ierusalimului de Est. Ce ați prefera? Suveranitatea palestiniană, israeliană sau internațională asupra Ierusalimului?”.
Răspunsurile dintre cele două sondaje sunt din nou foarte diferite. Între 2010 și 2022, procentul respondenților care preferă suveranitatea palestiniană asupra orașului a scăzut de la 52% la 38%.
Între timp, procentul respondenților care favorizează suveranitatea israeliană a crescut de la 6% la 19%. Procentul celor care au răspuns că preferă suveranitatea internațională sau „altele” a rămas mai mult sau mai puțin același.
Această tendință spre o mai mare acceptare a statului Israel s-a reflectat și în întrebarea: „Dacă se va găsi o soluție permanentă cu două state, ați prefera să deveniți cetățean al Palestinei sau cetățean al Israelului?”.
Astfel, cei care preferă cetățenia israeliană au crescut de la 24% la 37% între 2010 și 2022.
În același timp, cei care preferă cetățenia palestiniană au scăzut de la 63% la 58%.
Locuitorii din Ierusalimul de Est au fost, de asemenea, întrebați cu privire la patru preocupări pe care le-ar putea avea dacă cartierul lor ar deveni parte a Israelului și, prin urmare, ar deveni cetățeni israelieni.
Între 2010 și 2022, proporția celor care au declarat că se tem de o posibilă discriminare pentru că sunt arabi a scăzut de la 82% la 64%.
Urmând aceeași tendință, procentul celor care au declarat că ar fi îngrijorați de accesul lor în Orașul Vechi din Ierusalim și în Moscheea al-Aqsa a scăzut de la 72% la 41%.
Procentul respondenților care au declarat că ar fi îngrijorați de pierderea libertății de circulație în cadrul unui stat palestinian a scăzut de la 67% la 43%. În cele din urmă, respondenții care au declarat că ar fi îngrijorați de pierderea accesului la o educație adecvată pentru copiii lor a scăzut de la 58% la 36%.
În schimb, respondenții au fost, de asemenea, întrebați cu privire la îngrijorările pe care le-ar putea avea dacă cartierul lor ar face parte dintr-un stat palestinian și se poate observa că îngrijorările au crescut între 2010 și 2022.
De exemplu, respondenții și-au exprimat îngrijorarea cu privire la capacitatea lor de a scrie și de a vorbi liber, la faptul că ar trebui să treacă de la sistemul de sănătate israelian la cel palestinian, la faptul că aplicarea legii este mai redusă și la pierderea pensiilor și a indemnizațiilor de șomaj israeliene.
În ansamblu, acest sondaj reprezintă o notă de speranță: pare să sublinieze că este posibil, prin acțiuni israeliene, să se consolideze legăturile și să se dezvolte o realitate de acceptare și coexistență între israelieni și palestinieni în Ierusalim. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: