ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

FOCUS: ROMÂNIAMAGAZINROMÂNI ÎN LUMEROMÂNIA

România / Miercurea Ciuc: BOICOT CULTURAL – Ținta: Lansarea cărții “Lebăda neagră de pe Balaton – Viktor Orban și o obsesie asumată”

Comunicat de presă

Premieră editorială în peisajul cultural din România postdecembristă. O carte a fost lansată astăzi în clandestinitate la Miercurea Ciuc, după ce o instituție publică a statului român a anulat fără preaviz, înainte cu o zi, evenimentul programat încă din urmă cu două săptămâni.

Volumul “Lebăda neagră de pe Balaton – Viktor Orban și o obsesie asumată” urma să fie lansat oficial pe data de 15 martie 2023, la Biblioteca Județeană “Ioan Căianu” din Miercurea Ciuc. Evenimentul a fost considerat de oficialii județului Harghita ca fiind unul “politic”, iar aceștia au dispus anularea acțiunii.
Asociația Cultul Eroilor ”Regina Maria”, filiala Harghita, partenerul editurii Creator care a publicat cartea, a schimbat locația și a ținut-o secretă până înainte cu două ore de eveniment pentru a evita sabotarea lansării.
Cu toate acestea, un public numeros a participat la prezentarea volumului “Lebăda neagră de pe Balaton – Viktor Orban și o obsesie asumată”.
Volumul lansat miercuri aduce în atenția publicului personalitatea carismatică dar și controversată a lui Viktor Orban, premierul Ungariei.
De la simbolul “Lebedei negre” din baletul lui Ceaikovski până la fenomenul “Lebăda Neagră” a lui Nassim Nicholas Taleb, cititorul își poate imagina orice despre personalitatea liderului politic de la Budapesta.
“Lebăda neagră de pe Balaton – Viktor Orban și o obsesie asumată” este rezultatul unor interviuri realizate de jurnalistul Romeo Couți cu specialiști de prestigiu în problematica maghiară din domenii relevante: politică externă, intelligence, diplomație și mass-media.
La lansarea de la Miercurea Ciuc au fost prezenți doi dintre contributorii volumului: dr. Alexandru Ghișa, istoric și diplomat și prof. univ. dr. Tudor Păcuraru col. SRI (R).
“Pentru ceea ce face Viktor Orban, ca o lebădă neagră, indiferent de rezultatul conflictului din Ucraina, poziția duplicitară a Ungariei va atrage efecte negative asupra tuturor partenerilor ei din NATO și UE.” a spus la lansare Tudor Păcuraru.
După o prezentare a culiselor diplomației Româno -Ungare, diplomatul Alexandru Ghișa a precizat: “Construcția relației româno-ungare poate reveni oricând pe un trend pozitiv prin aplicarea acordului de parteneriat strategic între România și Ungaria, Tratat care este în vigoare, dar neglijat de Viktor Orban.
Coordonatorul volumului, jurnalistul Romeo Couți s-a declarat dezamăgit de atitudinea autorităților județene din Harghita de a boicota evenimentul și consideră că secuii din zonă au nevoie de informații din surse alternative în ceea ce îl privește pe omul politic Viktor Orban și strategia lui pentru obținerea unei influențe dominante în Transilvania.
Președintele Asociației Cultul Eroilor “Regina Maria”, filiala Harghita, Claudiu Dăbău, spune că: “Momentul de înaltă ținută academică a fost unul cultural și nu unul politic așa cum s-a încercat să fie acreditată idee de către autoritățile județene din Harghita.”
Publicul din sală a fost interesat dacă există soluții pentru eliminarea tensiunilor în relațiile bilaterale și cum se explică pasivitatea decidenților din București față de politica agresivă a Budapestei pentru obținerea controlului în Transilvania.
Coincidență sau nu, la ora lansării volumului despre Viktor Orban, președintele UDMR, Kelemen Hunor, aflat în Miercurea Ciuc, a convocat toată presa locală la declarații prilejuite de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.
Cartea “Lebăda neagră de pe Balaton – Viktor Orban și o obsesie asumată”, apărută la editura Creator, va fi prezentată la Cluj-Napoca în data de 23 martie 2023 și la București în 6 aprilie 2023.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: