Grecia marchează 80 de ani de la deportările din timpul Holocaustului

Grecia a marcat duminică cea de-a 80-a aniversare a primelor deportări de evrei în lagărul de la Auschwitz-Birkenau, în cadrul unei ceremonii organizate în orașul Salonic (nord), care și-a pierdut aproape întreaga comunitate evreiască.

Cu baloane albe pe care scria “Niciodată din nou”, aproximativ 1.000 de persoane de toate vârstele au mărșăluit până la vechea gară din Salonic, unde au început deportările la 15 martie 1943.
Multe buchete de flori au fost așezate pe șinele de cale ferată. Deportările au avut loc în vagoane de vite, cu aproximativ 80 de persoane înghesuite cu forța în fiecare vagon, au declarat oficialii.


Aproximativ 46.000 de evrei din Salonic au fost deportați la Auschwitz-Birkenau între martie și august 1943, a declarat președintele comunității evreiești din oraș, David Saltiel. Doar 1.950 s-au întors. “Comunitatea a pierdut 97% dintre membrii săi”, a adăugat el, subliniind că evreii reprezentau unul din cinci locuitori ai Salonicului la acea vreme.
Au început lucrările la un viitor muzeu al Holocaustului pentru a onora memoria victimelor lagărelor, a declarat primarul Konstantinos Zervas în cadrul unei ceremonii la care a participat și președintele Katerina Sakellaropoulou.
Vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, ambasadorul SUA, George Tsunis, și ministrul israelian al Științei și Tehnologiei, Ofir Akunis, au participat la ceremonie.
Grecia a început treptat să își onoreze comunitatea evreiască după oficializarea relațiilor cu Israelul în 1990.
În Salonic, primarul reformator de atunci, Yiannis Boutaris, a luat măsuri în urmă cu zece ani pentru a evidenția bogatul trecut evreiesc al orașului.
Dar antisemitismul persistă, cimitirele evreiești și monumentele comemorative ale Holocaustului fiind vandalizate în mod regulat.
“Antisemitismul și rasismul rămân o amenințare”, a declarat Saltiel.
Dintre cei aproximativ 77.000 de evrei care trăiau în Grecia înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, peste 86% au pierit în timpul ocupației de patru ani a Germaniei naziste.
În prezent, în țară există aproximativ 5.000 de evrei, potrivit Muzeului Evreiesc din Atena. (Anima News)

Please follow and like us:
Please follow and like us:
Pin Share

Lasă un răspuns

RSS
Follow by Email
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
%d blogeri au apreciat: