ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAELMAGAZINORIENTUL MIJLOCIU

Sharm el-Sheikh: Israelienii și palestinienii își reînnoiesc angajamentul de a pune capăt violențelor

În urma unei întâlniri între delegațiile israeliană și palestiniană în stațiunea egipteană Sharm El-Sheikh, israelienii și palestinienii au căzut de acord să depună eforturi pentru detensionarea situației și pentru „prevenirea unor noi violențe”.

Într-o declarație comună a Israelului, Autorității Palestiniene, Egiptului, Iordaniei și Statelor Unite, părțile și-au afirmat „angajamentul de a promova securitatea, stabilitatea și pacea pentru israelieni și palestinieni”.
Israelienii și palestinienii „și-au reafirmat voința și angajamentul comun de a lucra imediat pentru a pune capăt măsurilor unilaterale pentru o perioadă de 3 până la 6 luni”, inclusiv angajamentul Israelului „de a nu permite niciun avanpost timp de 6 luni”.
Același acord a fost cuprins în comunicatul comun emis la finalul ultimului summit, desfășurat luna trecută la Aqaba, în Iordania, deși premierul Benjamin Netanyahu a negat că ar fi fost de acord cu înghețarea așezărilor.
Cele două părți au convenit, de asemenea, să „stabilească un mecanism de limitare și combatere a violenței, a incitării și a declarațiilor incendiare” și să organizeze o nouă reuniune în aprilie, după cele două reuniuni organizate până acum.
Anterior, duminică, discuțiile la nivel înalt de la Sharm El-Sheikh, Egipt, au reunit reprezentanți ai Israelului, Autorității Palestiniene, Statelor Unite, Iordaniei și Egiptului, a relatat Sky News în limba arabă.
Întâlnirea a fost o continuare a summitului de luna trecută de la Aqaba, Iordania, care a avut ca scop găsirea unui teren comun pentru a menține calmul în regiune, în contextul în care săptămâna aceasta începe luna sfântă a Ramadanului, când sunt frecvente ciocnirile între forțele de securitate israeliene și revoltele palestiniene.
Hamas a condamnat participarea Autorității Palestiniene la summit și a cerut, într-o declarație, să se pună capăt oricărui tip de coordonare în materie de securitate cu Israelul.
La Aqaba, israelienii și palestinienii s-au angajat să „prevină noi violențe” și au subliniat că „punerea în aplicare va fi crucială”. Înalți oficiali iordanieni, egipteni, israelieni, palestinieni și americani au „reafirmat apoi necesitatea de a se angaja în dezescaladarea situației pe teren și de a preveni noi violențe”.
Întâlnirea este prima de acest fel din ultimii ani între palestinieni și israelieni, cu participare regională și internațională, pentru a discuta situația din Cisiordania.
Discuțiile au loc pe fondul temerilor legate de o izbucnire a violențelor pe măsură ce conflictul israeliano-palestinian se intensifică. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: