ISRAELMAGAZINROMÂNI ÎN LUME

ADIO Alexandru Andy

Astăzi, luni, 20 martie 2023, la ora 13.30, la cimitirul Hayarkon, a avut loc înmormântarea marelui scriitor și umorist israelian de origine română Alexandru Andy, unul dintre cei mai prolifici autori de schițe umoristice pentru teatru și televiziune, și reputat scriitor și personalitate culturală atât în România cât și în Israel, după cum l-a caracterizat ICR Tel Aviv, în comunicatul în care anunța trecerea sa în neființă.
Conducerea și membrii colectivului de redacție al Trustului Media Anima sunt alături de familia îndurerată.
Fie-i memoria binecuvântată!

Prezentând activitatea și personalitatea lui Alexandru Andy, ICR Tel Aviv, nota pe pagina sa, cu ocazia întâlnirii „Portret de autor”, organizată în cinstea acestuia și intitulată ”Despre Alexandru Andy și amintiri din istoria scenei românești”:

”Unul dintre cei mai prolifici autori de schițe umoristice pentru teatru și televiziune, împreună cu celebrul Mircea Crișan, și reputat scriitor și personalitate culturală atât în România cât și în Israel, Alexandru Andy a purtat spectatorii printr-o călătorie biografică, pe firul rădăcinilor sale românești, precum și într-un periplu artistic prin activitatea sa în teatrul românesc și televiziunea israeliană pentru copii, care s-a materializat în numeroase emisiuni de divertisment realizate de Televiziunea pentru Copii – Canalul Educativ pe care le-a realizat de-a lungul timpului.
Legătura de prietenie pe care a avut-o cu Mircea Crișan a facilitat procesul de creație și colaborarea artistică între cei doi, Alexandru Andy mărturisind că lucrau exact ca Ilf și Petrov. Eu o virgulă, el un punct, eu un cuvânt, el o frază. Și așa ieșeau sketch-urile pe care le lucram împreună.
Cariera sa prolifică în domeniul teatrului și filmului a început de la vârsta de 16 ani, iar la 17 ani a avut ocazia să-l intervieveze pe maestrul Radu Beligan, pe carel-am cunoscut când eram foarte tineri, eu aveam 17 ani când i-am luat primul interviu, nici el nu era mai bătrân, avea 29 țin minte la spectacolul Vis de secătură de Mircea Ștefănescu, care a fost un succes extraordinar.
Întrebat cum a reușit să publice anumite materiale umoristice în perioada comunistă, fără să fie afectate masiv de cenzură, Alexandru Andy a explicat că am reușit să facem să treacă la cenzură așa zise șopârle materiale care erau adresate spectatorilor care înțelegeau despre ce este vorba fără să deranjeze forurile superioare.
În același timp, Alexandru Andy este și un scriitor de succes, atât de literatură umoristică, memorialistică și cărți pentru copii, succesul reputat în acest domeniu îl explică scriitorul, mărturisind că în orice caz mi-a venit la îndemână să mă plasez la nivelul copiilor. Am scris pentru copii și cărți, și emisiuni.
Reputat autor de teatru, de cuplete şi scheciuri dramatice şi de televiziune,Alexandru Andy a străbătut toată istoria scenei româneşti postbelice, de la ucenicia desfăşurată în Baraşeum-ul lui Otto Marcovici şi până la afirmarea plenară din anii ’60-’70, când devenise unul dintre cei mai importanţi autori de texte de revistă, atât pentru teatrele bucureştene, cât şi pentru radio şi televiziune. Colaborator al unor mari actori, ca Mircea Crişan, Radu Beligan, Grigore Vasiliu-Birlic, Toma Caragiu, Florin Piersic, Horaţiu Mălăele, Maia Morgenstern, al unor reputaţi regizori şi oameni de cinema şi televiziune, ca Octavian Sava, Sică Alexandrescu sau Ion Popescu-Gopo, al unor muzicieni ca Harry Reininger, Alexandru Andy a reuşit performanţa de a-şi continua activitatea la un nivel la fel de înalt şi după ce a făcut Alia. În Israel, a lucrat atât pe scenele în limba ebraică, unde a cunoscut un succes notabil, cât şi pe cele româneşti, pe care s-a străduit să le „alimenteze” mereu cu spectacole şi actori de calibru, veniţi din ţară (chiar şi în anii dificili, de dinainte de căderea comunismului). A ajuns, de altfel, purtat de talentul său, şi la Hollywood, unde i-a cunoscut pe Burt Lancaster şi pe Woody Allen”.

MAESTRE ALEXANDRU ANDY ÎȚI MULȚUMIM ȘI VEI RĂMÂNE MEREU ÎN INIMA, GÂNDUL ȘI SUFLETUL NOSTRU. (Nando Mario Varga, Anima News)

Lasă un răspuns

%d