ISRAELMAGAZIN

Benjamin Netanyahu: Israelul nu va înființa noi așezări evreiești în nordul Cisiordaniei

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reacționat miercuri la criticile referitoare la abrogarea legii din 2005 privind dezangajarea anumitor localități din nordul Cisiordaniei, afirmând că decizia adoptată luni seară de Knesset a pus capăt unei situații „discriminatorii și umilitoare”.

„Decizia Knessetului de a abroga anumite părți din Legea de dezangajare pune capăt unei situații discriminatorii și umilitoare care le interzicea evreilor să trăiască în zonele de nord ale regiunii Shomron, care fac parte din patria noastră istorică. Nu este o coincidență faptul că membri proeminenți ai opoziției au susținut această lege pe tot parcursul procesului”, a declarat biroul premierului într-un comunicat.
Legea, adoptată de Knesset cu 31 de voturi pentru și 18 împotrivă, interzice israelienilor să locuiască în zonele din nordul Cisiordaniei evacuate în 2005. Pe lângă cele 21 de localități israeliene din Fâșia Gaza, guvernul lui Ariel Sharon a evacuat și patru localități din Cisiordania: Ganim, Kadim, Sa-Nur și Homesh.
Cu toate acestea, Netanyahu a precizat că guvernul nu intenționează să înființeze noi așezări în zonă, în condițiile în care Washingtonul l-a convocat miercuri pe ambasadorul israelian Michael Herzog pentru a denunța acest demers.
Secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, a exprimat îngrijorarea Washingtonului cu privire la această legislație și a cerut autorităților israeliene să evite orice acțiune care ar putea crește tensiunile înaintea sărbătorilor de Pesah, Paște și Ramadan, care au loc în același timp în acest an. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: