ISRAELMAGAZINSocial - Economic

Israel: Ample manifestații împotriva reformei judiciare blochează întreaga țară

Începând de joi dimineață, opozanții proiectului de lege al guvernului privind reforma justiției au început deja să blocheze întreaga țara.

Demonstranții au ieșit în numeroase zone din Israel pentru a protesta împotriva unui plan despre care spun că pune “democrația în pericol”.
În orașul Ashdod, manifestanții au ieșit în stradă purtând steaguri și dând foc la cauciucuri.


La Tel Aviv, strada Kaplan, unde au avut loc demonstrațiile săptămânale în ultimele 12 săptămâni, a fost ocupată de manifestanți.


Reprezentanți ai tuturor gategoriilor de meserii sunt prezenți la protestele de amploare care au loc astăzi, joi.
Miercuri seară, plenul Knessetului (Parlamentul) a aprobat în a doua și a treia lectură prima lege a reformei legislative – Legea fortificării. Legea a fost adoptată după o lungă discuție, cu o majoritate de 61 de susținători față de 47 de opozanți.
Deputatul opoziției, Benny Gantz, face apel la israelieni să manifesteze: “Este o lege personală care are ca scop consolidarea puterii lui Netanyahu. Fac apel la toată lumea să demonstreze astăzi împotriva loviturii de stat a regimului, care avansează și ne pune în pericol”.
O duzină de manifestanți au fost arestați în marja protestelor.


În Rishon Lezion, un bărbat a fost arestat după ce i-a atacat pe manifestanți.
Mai mulți protestatari s-au postat în fața locuinței deputatului Aryeh Deri și a ministrului Educației, Yoav Kish, în timp ce alții au ajuns în fața locuinței premierului din Cezareea. Manifestanții au ajuns și la aeroport.
Numeroase drumuri sunt blocate în întreaga țară.
Mii de manifestanți sunt așteptați pe tot parcursul zilei.
În jurul orei 8:30, o demonstrație a avut loc în fața reședinței oficiale a premierului Benjamin Netanyahu de pe strada Gaza din Ierusalim.
La ora 10.00, un miting de amploare a avut loc pe strada Kaplan din Tel Aviv și apoi în fața Muzeului de Artă Modernă, unde expozițiile, vizitele și conferințele vor fi anulate pentru toată ziua.


Mai târziu în cursul dimineții, un marș al femeilor în rochii roșii (reprezentând sclavii) a pornit de pe strada Kaplan spre strada Begin din Tel Aviv, în timp ce autostrada Ayalon este blocată începând cu ora 12.00.


În paralel, au fost organizate un marș al studenților și profesorilor în Kiryat HaLaum din Ierusalim, o demonstrație a lucrătorilor din domeniul sănătății și al asistenței sociale în Haifa și un marș al angajaților din domeniul high-tech în Beer Sheva.
Sunt așteptate perturbări pe șosele, târziu în cursul serii, înainte de plecarea premierului la Londra. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d