Israel: Familiile au cerut miniștrilor să stea departe de ceremoniile de Yom HaZikaron (Ziua comemorării soldaților căzuți la datorie sau victime ale terorismulu)

Mii de familii ale soldaților uciși în misiune sau victime ale terorismului au cerut miniștrilor să stea departe de ceremoniile care vor avea loc de Yom HaZikaron, îngrijorați de faptul că evenimentele ar putea fi exploatate în scopuri politice.

Familiile au înaintat o cerere în acest sens către Yad Labanim, cea mai mare organizație a familiilor îndoliate din tot Israelul, invocând îngrijorarea lor cu privire la posibile discursuri și alte demonstrații pro și contra revizuirii sistemului judiciar al țării.
Eli Ben-Shem, președintele organizației, a organizat miercuri o întâlnire pe această temă și a propus ca discursurile de la cimitire să fie ținute de comandanți ai armatei, nu de politicieni.
Soldații uciși în acțiune „au murit în același tanc, în același avanpost”, a declarat Ben-Shem.
„Vrem să prevenim demonstrațiile și dezbinările în incinta cimitirului”, a adăugat el.
Yom HaZikaron, care începe în seara zilei de 24 aprilie, este o ocazie pentru mulți israelieni de a vizita mormintele celor dragi ai lor uciși în armată sau în atacuri teroriste.
Miniștrii țin de obicei discursuri la multe dintre ceremoniile organizate la cimitirele din întreaga țară – dacă apelul familiilor ar fi luat în considerare, ar fi pentru prima dată când li s-ar interzice să vorbească la astfel de evenimente.
O petiție lansată de deputatul din opoziție Chili Tropper (HaMahane HaMamlahti) și despre care se spune că a fost semnată de 90 de deputați atât din coaliție, cât și din opoziție, solicită ca politica să fie lăsată în afara Yom HaZikaron.
Scrisoarea scrisă de Tropper cere „tuturor facțiunilor” din Knesset și „întregului popor israelian” să se abțină „de la importul dezbaterii în cimitire” și să „lase Yom HaZikaron în afara conflictului”.
Printre semnatarii petiției se numără liderul opoziției Yair Lapid, șeful partidului HaMahane HaMamlahti Benny Gantz, ministrul de Finanțe Bezalel Smotrich, ministrul Justiției Yariv Levin și deputații Simcha Rothman, Avigdor Liberman și alții, a relatat site-ul de știri Walla.
Cu toate acestea, ministrul Transporturilor, Miri Regev, a refuzat, să-și pună semnătura dacă petiția nu se referă și la sărbătorile Yom Haatzmaut și Yom HaShoah.
Regev, un legislator Likud, este cea care este responsabilă de organizarea ceremoniilor naționale pentru aceste zile.
Lapid, la rândul său, nu a dorit să semneze documentul extins al lui Regev, spunând că a face acest lucru ar însemna „să pretindem” că situația actuală este acceptabilă.
„Nu ne vom preface că vom sărbători aceste zile împreună și că totul este în regulă într-un moment în care guvernul dezbină poporul israelian și șterge democrația”, a anunțat Lapid într-o declarație.
„Nu vom sta deoparte și nu vom asista la o altă demonstrație jenantă de lingușire a familiei Netanyahu”, a adăugat el.
Joia trecută, zeci de familii de soldați uciși în misiune au manifestat împotriva reformei controversate a sistemului judiciar, inițiată de guvern, în fața Ministerului Apărării din Tel Aviv, în cadrul unei „zile naționale de paralizie” lansate de liderii protestelor.
Gavriella Zimmerman, al cărei fiu Amir a fost ucis în 2006, a spus că nu are de ales decât să protesteze.
„Ca o mamă care și-a pierdut fiul, este greu să ridic steagul, dar chiar simt că am un picior în abis – un pas și vom cădea, total incapabili să ne întoarcem”, a declarat ea pentru Walla.
„Nu pentru asta a murit Amir, nu a murit pentru o țară în ruină”, a adăugat ea. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: