Associated Press strecoară o defăimare „colonialistă” anti-israeliană într-un articol despre fotbal

Corespondentul Anima News, Evita Știru, transmite: În reportajul despre recenta agitație legată de participarea Israelului la Cupa Mondială FIFA Under-20, Associated Press a încercat să explice de ce țara gazdă, Indonezia, discriminează echipa de fotbal israeliană.

Raportând despre recenta agitație legată de participarea Israelului la Cupa Mondială FIFA Under-20, Associated Press a încercat să explice de ce țara gazdă, Indonezia, discriminează echipa de fotbal israeliană.


Pe scurt, săptămâna aceasta, FIFA, organismul mondial de conducere a fotbalului, a amânat tragerea la sorți oficială a turneului cu doar câteva zile înainte ca acesta să aibă loc în Bali, după ce guvernatorul insulei a refuzat să permită intrarea echipei israeliene, folosind pretextul sprijinului diplomatic al Jakartei pentru palestinieni.
Citând afirmația ministrului indonezian coordonator pentru dezvoltare umană și cultură, potrivit căreia constituția Indoneziei este justificarea pentru a marca statul evreu, AP încearcă, în paragraful următor, să contextualizeze remarcile ministrului:

Preambulul Constituției indoneziene din 1945 afirmă: „Întrucât independența este dreptul inalienabil al tuturor națiunilor; prin urmare, colonialismul trebuie să fie abolit în lume, deoarece nu este în conformitate cu umanitatea și dreptatea”.

Prin includerea acestui preambul, AP sugerează în mod tacit că statul evreu este o entitate colonialistă care le refuză palestinienilor „dreptul inalienabil” la independență.
În timp ce acuzația că Israelul este un „stat colonialist de coloniști” poate fi la modă în cercurile activiste pro-palestiniene, acuzația este în mod demonstrabil falsă: ignoră faptul că evreii sunt indigeni pe acest pământ și că Israelul este un stat democratic care oferă drepturi egale tuturor cetățenilor.
În plus, trimiterea la Constituția indoneziană poate avea un sâmbure de adevăr – dar nu în modul în care sugerează Associated Press.
Iudaismul nu se numără printre cele șase religii care sunt recunoscute oficial de constituția indoneziană, deși practicile evreiești sunt permise.
Într-o țară care are peste 275 de milioane de locuitori, doar 500 de cetățeni sunt evrei, iar aceștia se confruntă cu discriminarea în această națiune musulmană conservatoare.
Ținând cont de acest lucru, poate că AP ar fi putut cita adevăratul motiv pentru care Indonezia încearcă să împiedice echipa de fotbal israeliană să concureze: antisemitismul. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: