ISRAELMAGAZINMEDICINĂ / ȘTIINȚĂ

Israel: Guvernul anulează taxa pe băuturile zaharoase / Experții în domeniul sănătății îngrijorați

Ministrul israelian de Finanțe, Betsalel Smotrich, a anulat marți o taxă impusă recent pe băuturile îndulcite, într-un efort de a reduce cheltuielile gospodăriilor, stârnind îngrijorarea experților în domeniul sănătății.

Într-o declarație, ministrul a declarat că a semnat directiva de eliminare a taxei pentru a “reduce semnificativ cheltuielile din coșul public” înainte de sărbătoarea Paștelui, argumentând că măsura a fost “parte a luptei împotriva costului ridicat al vieții”.
Taxa, introdusă la începutul anului trecut de coaliția anterioară, era de 28 de agrot pe litru de băutură care conținea mai mult de cinci grame de zahăr.
Partidele ultraortodoxe incluse în actuala coaliție au făcut presiuni pentru abrogarea acesteia, spunând că vizează în mod nedrept familiile și comunitățile lor în care băuturile zaharoase sunt un acompaniament popular la sărbători și întâlniri.
Aryeh Deri, președintele partidului ultraortodox Shas, a salutat decizia, calificând taxa drept o măsură “politică” care viza “segmentele defavorizate ale societății”.
În schimb, sindicatul medicilor israelieni a calificat inițiativa drept “iresponsabilă” și dăunătoare sănătății publice.
“Anularea taxei este iresponsabilă din punct de vedere medical, financiar, social și public”, a declarat Hagai Levine, președintele Asociației israeliene a medicilor de sănătate publică. ”Acesta este un cadou uriaș pentru producătorii de băuturi răcoritoare în detrimentul publicului”, a adăugat el, încurajând oamenii să bea apă.
Betsalel Smotrich a respins criticile, subliniind că a ordonat ca o echipă să lucreze cu Ministerul Sănătății “pentru a căuta modalități de a încuraja consumul de alimente sănătoase și de a reduce consumul de zahăr”. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d