Israel: Negocierile privind reforma judiciară au început marți seara

Reprezentanți ai coaliției și ai opoziției s-au întâlnit marți seara timp de aproximativ o oră și jumătate la reședința președintelui Isaac Herzog pentru a discuta despre reforma judiciară.

Cei care au participat la întâlnirea convocată de președinte, au fost reprezentanți ai Likud, Yesh Atid și ai Taberei Naționale.
Președintele a cerut părților să discute despre mecanismul de negociere, și nu despre conținutul diferitelor contururi juridice prezentate în ultimele săptămâni.
La finalul primei întâlniri de dialog de la reședința președintelui, Tabăra Națională a anunțat că a stabilit principiile pentru desfășurarea negocierilor. Partidul a declarat că principiile pe care le-au cerut sunt: nepoliticizarea sistemului judiciar, adăugarea unor clauze care să servească cetățeanului, fără capitole separate care să fie legiferate ulterior, și solicitarea adoptării Legii fundamentale.
În cursul acestei săptămâni, se așteaptă ca președintele să se întâlnească cu reprezentanți ai altor partide, inclusiv ai partidului arab Ra’am.
Partidul lui Avigdor Lieberman, ”Ysrael Beitenu”, a anunțat că și el a format o echipă de mediatori care va fi prezentă miercuri la casa președintelui Herzog, împreună cu Partidul Muncii, „pentru a se asigura că legile loviturii de stat nu sunt trimise înapoi la Knesset pentru un vot pe ușa din dos”. Președintele israelian Herzog a vorbit despre negocieri în cadrul unui eveniment la Yad Vashem și și-a exprimat speranța că acestea „vor calma spiritele, vor reduce flăcările și vor duce la rezultate pozitive, cu un acord larg”.
În paralel cu întâlnirea, demonstranții s-au adunat în fața casei președintelui.
Potrivit demonstranților, „negocierile trebuie să se desfășoare într-un mod serios în fața părților implicate. Este imposibil să se desfășoare negocieri cu un pistol la tâmplă, sub forma propunerii de modificare a componenței comisiei de numire a judecătorilor, care se află pe masa Knesset-ului”.
Luni seară, premierul Benjamin Netanyahu și-a anunțat decizia de a „pune pauză” și de a „suspenda” legislația privind reforma contestată.
„Ne aflăm pe un curs de coliziune periculos, în mijlocul unei crize care pune în pericol unitatea fundamentală dintre noi”, a declarat premierul israelian.
„O astfel de criză ne obligă pe toți să acționăm în mod responsabil. Îmi iau un moment pentru a vorbi. Atunci când este posibil să se prevină un război fratricid prin negociere, eu, ca prim-ministru, îmi iau timp pentru a negocia. Ofer o șansă reală pentru o conversație reală”, a spus el.
„Suntem pregătiți să începem discuțiile. Trebuie să ne așezăm împreună și să scriem o constituție bazată pe valorile Declarației de Independență, trebuie să avem încredere în președinte. Asta este ceea ce am cerut – un dialog real”, i-a răspuns lui Netanyahu, liderul opoziției, Yair Lapid.
„Mai bine mai târziu decât niciodată”, a declarat Benny Gantz (centru-dreapta), o altă figură importantă a opoziției.
El a adăugat: „Vom merge imediat la reședința președintelui cu mâna întinsă”, îndemnându-l pe Netanyahu să „înceteze cu amenințările” și să trimită o echipă la locuința lui Herzog.
Herzog a salutat decizia premierului și a cerut ambelor părți să păstreze unitatea țării și să renunțe la orice violență. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: