Atac terorist în Cisiordania: Două femei israeliene ucise, o alta grav rănită

Prezentat inițial de serviciile de urgență drept un accident rutier, evenimentul a fost reclasificat de armată drept atac terorist.

Două femei israeliene au fost ucise și o a treia grav rănită într-un atac terorist armat în Cisiordania, vineri, au anunțat armata și serviciile de urgență.
Serviciul de salvare Magen David Adom (MADA) au declarat că a intervenit în urma unei coliziuni de mașini pe autostrada 57, în apropiere de intersecția Hamra, în nordul Văii Iordanului.
La fața locului, medicii și soldații au găsit o mașină ciuruită de gloanțe.


    Potrivit Magen David Adom, două femei în vârstă de 20 de ani au murit la locul atacului. O altă femeie, în vârstă de 45 de ani, a fost grav rănită în atac și a fost transferată cu elicopterul la un spital din Ierusalim.
    Cele două femei sunt surori, iar mama lor este cea de-a treia victimă, aflată în prezent în stare critică, a precizat primarul așezării Efrat într-un comunicat.
    Tatăl se afla într-un alt vehicul, care l-a precedat pe cel în care se aflau fiicele sale și soția sa.
    El s-a întors imediat după atac și și-a văzut soția și fiicele fiind preluate de serviciile de urgență.
    Consiliul local Efrat sprijină familia în coordonare cu serviciile de asistență socială.
    Armata israeliană a declarat împușcăturile ca fiind un atac terorist.
    O vânătoare de oameni este în curs de desfășurare pentru a găsi atacatorii și alți suspecți care au fugit.
    “Armata israeliană blochează drumurile din zonă în urmărirea teroriștilor”, a declarat armata.
    Potrivit anchetei inițiale privind împușcăturile, atacatorii au deschis focul asupra mașinii, cu numere de înmatriculare israeliene, care a ieșit de pe șosea.
    Teroriștii au deschis apoi focul asupra ocupanților mașinii, ucigând doi dintre ei și rănindu-l grav pe al treilea.
    Soldații care au cercetat zona au găsit 22 de cartușe de 7,62 mm, folosite adesea de kalașnikovuri.
    Șeful Consiliului regional din Valea Iordanului, David Elhayani, a declarat pentru canalul Twelfth Channel că atacul “foarte grav” va avea “consecințe de mare amploare”.
    Atacul a avut loc într-un moment de mare tensiune, după tiruri de ripostă cu rachete din Fâșia Gaza și lovituri israeliene, tiruri intense de rachete din Liban, ciocniri la Moscheea Al-Aqsa de pe Muntele Templului din Ierusalim și un atac cu dronă iraniană din Siria la începutul acestei săptămâni.
    De asemenea, au avut loc mai multe atacuri în Cisiordania: trei soldați au fost răniți într-un atac cu o mașină capcană sâmbătă și alți doi în două împușcături miercuri și joi.
    Săptămâna trecută, doi soldați au fost răniți, unul grav, într-un atac terorist cu armă albă în apropierea bazei militare Tzrifin din centrul Israelului.
    Sărbătoarea musulmană a Ramadanului, care și în acest an coincide cu Pesah, este adesea un moment de mare tensiune între armata israeliană și palestinieni.
    În timpul lunii Ramadanului, zeci de mii de credincioși vizitează Moscheea Al-Aqsa – al treilea cel mai sfânt loc din Islam, situat într-un complex care este cel mai sfânt sanctuar pentru evrei – ceea ce generează frecvent tensiuni și violențe cu Israelul.
    Armata israeliană a impus închiderea Cisiordaniei de miercuri la ora 17.00 până sâmbătă seara, iar punctele de trecere au fost închise pentru palestinieni în prima zi de Pesah.
    Punctele de trecere a frontierei cu Gaza au fost, de asemenea, închise.
    Același lucru se va întâmpla și săptămâna viitoare, în ultima zi de Pesah, între 11 și 12 aprilie.
    Unele puncte de trecere au fost deschise vineri pentru a permite credincioșilor să participe la rugăciunile în masă de la Al Aqsa.
    Astfel de închideri sunt o practică obișnuită în timpul sărbătorilor religioase.
    Armata afirmă că acestea sunt măsuri preventive împotriva atacurilor în perioadele de mare tensiune.
    Tensiunile dintre Israel și palestinieni au fost ridicate în ultimele douăsprezece luni: armata israeliană a efectuat raiduri nocturne aproape în fiecare zi în Cisiordania, în urma unor atacuri teroriste palestiniene.
    Atacurile din ultimele luni din Israel și Cisiordania – inclusiv cel de vineri – s-au soldat cu 17 morți și mai mulți răniți.
    Se estimează că 89 de palestinieni au fost uciși de la începutul anului, majoritatea în atacuri sau ciocniri cu poliția, dar și civili au murit în circumstanțe care fac încă obiectul unei anchete. (Anima News)

    Lasă un răspuns