03/10/2023
ISRAELLUMEA DE AZIMAGAZIN

Pentagonul ar fi elaborat scenarii pentru a determina Israelul să furnizeze arme Kievului

Printre zecile de documente secrete ale Departamentului Apărării care au fost publicate online în ultimele zile, unul dintre ele descrie scenarii în care Israelul ar fi de acord să ofere „ajutor letal” Ucrainei, a relatat NBC News.

Documentul, datat 28 februarie, este intitulat „Israel: Pathways to Providing Lethal Aid to Ukraine” și prezintă opțiuni în care Israelul ar renunța la echilibristica sa între Kiev și Moscova.
Documentul spune că scenariul „cel mai plauzibil” este ca Ierusalimul să adopte aceeași strategie ca și Turcia sub presiunea SUA, potrivit NBC News.
Ca și Ankara, Israelul ar „vinde sisteme de apărare letale sau le-ar furniza prin intermediul unor entități terțe”, în timp ce ar pleda deschis pentru pace și „s-ar oferi să găzduiască eforturile de mediere”.
În document sunt descrise și alte scenarii, cum ar fi faptul că sprijinul Moscovei pentru programul militar iranian sau eforturile de mediere în Siria ar putea determina Israelul să ofere Ucrainei „asistență letală”.
Israelul a livrat mai multe tone de ajutor umanitar și echipamente defensive Ucrainei în timpul războiului, dar s-a abținut să vândă arme avansate Kievului. Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a criticat în repetate rânduri guvernul anterior în această privință, afirmând că țara sa „nu a primit nimic” de la Israel.
El s-a întors apoi și a spus că a văzut o „tendință pozitivă” în relațiile Kiev-Israel după ce cele două țări au făcut schimb de informații privind presupusa utilizare de către Rusia a sute de drone iraniene în războiul din Ucraina.
Oficiali americani au declarat pentru Reuters că anchetatorii nu exclud posibilitatea ca elemente pro-ruse să se afle în spatele scurgerii documentelor clasificate, care este considerată una dintre cele mai mari breșe de securitate de la publicarea a peste 700.000 de documente, videoclipuri și telegrame diplomatice pe site-ul WikiLeaks în 2013. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: