ISRAELMAGAZIN

Israel / Discuții privind reforma judiciară: Președintele israelian se declară „optimist, dar nu naiv”

Președintele israelian Isaac Herzog și-a exprimat optimismul cu privire la evoluția discuțiilor privind reforma judiciară într-un interviu acordat New York Times publicat miercuri seara. „Avem o oportunitate de a consolida democrația israeliană”, a declarat el.

Potrivit acestuia, „toate părțile implicate în discuții vin cu multă bunăvoință. Sunt optimist – dar nu naiv”, a spus președintele israelian. „Aceasta este o oportunitate de a consolida bazele democratice ale Israelului, pe care nu le-am avut în ultimii 75 de ani de la înființarea statului”, a adăugat el.
Herzog a vorbit, de asemenea, despre poziția sa neobișnuită de mediator în criza din jurul reformei.
„Sunt poate singurul politician israelian în care membrii tuturor partidelor au încredere și la care se pot adresa pentru sfaturi”, a continuat el.
„Port pe umerii mei povara unei probleme istorice”, a conchis el.
În ultimele 14 săptămâni, israelienii au ieșit în stradă pentru a contesta reforma judiciară dorită de guvernul lui Benjamin Netanyahu, pe care o consideră un atac la adresa democrației.
De asemenea, Herzog i-a avertizat pe inamicii Israelului să nu interpreteze diviziunile interne ale țării ca pe un semn de slăbiciune militară, făcând referire la recentele atacuri cu rachete lansate de grupuri armate susținute de Iran în Liban, Siria și Gaza, precum și la atacurile teroriste palestiniene împotriva israelienilor.
„Nu vă faceți iluzii […] Am fost întotdeauna uniți când a fost vorba de apărarea și securitatea noastră. Israelul este extrem de puternic și este capabil să acționeze dacă este necesar”, a avertizat el. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: