ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAELLUMEA ARABĂLUMEA DE AZIMAGAZIN

Austria: Cinci oficiali, judecați pentru că au ajutat Mossadul să protejeze un general sirian

Procesul a cinci foști oficiali austrieci acuzați că au acordat azil în Austria unui presupus criminal de război sirian, la cererea agenției israeliene de informații Mossad, a început la Viena.

Cei cinci sunt acuzați că au abuzat de funcțiile lor prin aducerea în Austria, în 2015, a lui Khaled Halabi, un fost general sirian, căruia i-au acordat azil.
Patru dintre ei sunt foști oficiali ai serviciilor de informații, iar unul este un fost șef al agenției însărcinate cu cererile de azil.
Halabi a condus Direcția generală de informații siriene din Raqqa între 2009 și 2013.
Când forțele rebele au cucerit Raqqa în 2013, Halabi a fugit în Franța, unde a cerut azil pentru prima dată.
Grupurile internaționale pentru drepturile omului au documentat cazuri de tortură și spun că Halabi poartă o anumită responsabilitate pentru acestea, afirmație pe care avocatul său a negat-o.
„A fugit din Siria cu ajutorul Armatei Siriene Libere. Dacă ar fi fost de acord cu regimul Assad, ar fi rămas acolo”, a declarat acesta pentru Associated Press.
Potrivit unei anchete a revistei germane Der Spiegel și a cotidianului austriac Der Standard, Mossadul l-a recrutat pe Halabi, membru al minorității druze din Siria, pentru a deveni informator, lucru pe care Israelul a refuzat să îl comenteze.
Procurorii îi acuză pe foștii oficiali ai serviciilor de informații că nu au furnizat informații despre locul unde se află Halabi și despre identitatea acestuia, în special după o întâlnire din 2016 la Ministerul austriac al Justiției.
Potrivit procurorului Ursula Schmudermayer, ofițeri de informații austrieci s-au deplasat la Tel Aviv în martie 2015 pentru a se întâlni cu agenți Mossad. Ea a declarat că agenții israelieni i-au informat pe austrieci că generalul sirian se afla în Franța, dar că „cooperarea cu Franța nu funcționa așa cum au preconizat”, astfel că au dorit ca Austria să „intervină”.
Mossad intenționa să continue interogatoriul lui Halabi în Austria, a declarat procurorul, și a plătit 5.000 de euro pe lună pentru a ajuta la găzduirea acestuia în Austria.
Avocații inculpaților au declarat că au acționat corect, deoarece toate detaliile acordului de cooperare cu Mossad au fost descrise ca fiind „strict confidențiale”, ceea ce înseamnă că agenții nu aveau voie să dezvăluie operațiunea altor organisme de stat.
De asemenea, aceștia au susținut că acordul de cooperare cu serviciile de informații israeliene a permis Austriei să obțină informații pe care nu ar fi fost posibil să le primească în alt mod.
La acea vreme, Europa se confrunta cu sosirea unui număr mare de refugiați care fugeau de războiul civil din Siria și cu o amenințare teroristă sporită. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: