LUMEA DE AZIMAGAZIN

Capitol inedit din Biblie descoperit cu ajutorul luminii ultraviolete

Este o descoperire cel puțin neobișnuită. Potrivit ziarului britanic The Independent, oamenii de știință au dezvăluit un pasaj inedit din textul biblic, ascuns sub trei straturi de text, în inima bibliotecii Vaticanului, cu ajutorul fotografiei cu ultraviolete.

Experimentul a fost realizat de cercetători, printre care se numără Grigory Kessel, de la Academia Austriacă de Științe.
„Până de curând, doar două manuscrise conțineau vechea traducere siriacă a Evangheliilor”, a declarat Kessel.
Unul dintre ele se află la Biblioteca Britanică din Londra, iar altul a fost descoperit la Mănăstirea Sfânta Ecaterina de pe Muntele Sinai.
Secțiunea pierdută reprezintă una dintre cele mai timpurii traduceri ale Evangheliilor
Cercetătorii au declarat că textul nou descoperit este o interpretare a capitolului 12 din Matei din Biblie, care a fost tradus inițial ca parte a vechilor traduceri siriene în urmă cu aproximativ 1.500 de ani. Până în prezent, este singura rămășiță cunoscută a celui de-al patrulea manuscris care atestă versiunea veche siriacă, oferind o „poartă unică” către istoria timpurie a transmiterii textuale a Evangheliilor.
Textul oferă, de asemenea, noi perspective asupra diferențelor de informații conținute în traduceri.
„În ceea ce privește datarea Evangheliei, nu există nicio îndoială că a fost produsă nu mai târziu de secolul al VI-lea”, au declarat cercetătorii în studiul lor.
Din cauza penuriei de pergamente în urmă cu aproximativ 1.300 de ani în regiune, paginile erau adesea refolosite, în principal prin ștergerea textului biblic anterior.
„Această descoperire dovedește cât de productivă și importantă poate fi interacțiunea dintre tehnologiile digitale moderne și cercetarea de bază atunci când vine vorba de manuscrisele medievale”, a declarat Claudia Rapp, director al Institutului pentru Cercetare Medievală din cadrul Academiei Austriece de Științe. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: