ISRAELMAGAZINSocial - EconomicSTIL DE VIAȚĂ

Israel: Prețurile proprietăților imobiliare au scăzut pentru prima dată din 2020 încoace

Prețurile imobilelor din Israel au scăzut cu 0,2% în ianuarie-februarie 2023 față de luna precedentă, potrivit cifrelor publicate de Biroul Central de Statistică (CBS).

Aceasta este prima scădere din aprilie-mai 2020, când pandemia de coronavirus a început să aibă un impact asupra economiei. Prețurile locuințelor noi au scăzut, de asemenea, cu 0,3%.
Scăderea vine după mai multe luni în care creșterea prețurilor a încetinit din cauza majorării dobânzilor de către Banca Israelului, pe fondul creșterii galopante a inflației în țară și în străinătate.
În decembrie, biroul de statistică a anunțat că prețurile locuințelor au fost cu 20% mai mari în septembrie-octombrie 2022 față de anul precedent, dar această cifră a scăzut acum la 12,7% pentru perioada ianuarie-februarie 2023 față de aceeași perioadă din 2022.
Creșterea ratelor dobânzilor a dus la un declin puternic al vânzărilor de locuințe, ipotecile scăzând cu mai mult de jumătate într-un an.
Recent, banca și-a majorat rata de referință la 4,5% și a avertizat că reforma judiciară a guvernului ar putea afecta creșterea economică.
De asemenea, Biroul Central de Statistică a publicat cifre care arată că presiunile inflaționiste persistă, prețurile de consum crescând cu 0,4% în martie față de luna precedentă.
Indicele prețurilor de consum, care măsoară inflația, a crescut cu 1,1% în ultimul an.
Din septembrie 2022, prețurile au continuat să crească cu 0,1% până la 0,6% de la o lună la alta.
Cele mai mari creșteri de prețuri au fost înregistrate la îmbrăcăminte, încălțăminte, păsări de curte și închirieri de vacanțe, în timp ce consumatorii au cheltuit mai puțin pe produse proaspete, produse de unică folosință, combustibil și mașini second-hand.
În ciuda acestor provocări, Banca Israelului rămâne optimistă că economia își poate reveni rapid dacă tensiunile interne vor fi rezolvate. Previziunile indică o reducere a inflației la 3,9% până la sfârșitul anului, față de 3% cât se preconiza în ianuarie, cu o scădere la 2,3% până în 2024. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d