ISRAELMAGAZINSocial - Economic

Israel: Sute de mii de persoane sunt așteptate să protesteze împotriva reformei judiciare, pentru a 15-a săptămână consecutivă

Manifestațiile împotriva proiectului de lege privind reforma judiciară ar urma să atragă din nou o mulțime uriașă, potrivit presei israeliene.

Mobilizarea împotriva guvernului israelian nu pare să se stingă. De mai bine de trei luni, manifestanții se adună cu sutele de mii de oameni în fiecare sâmbătă seara împotriva proiectului de lege privind reforma justiției al coaliției, în pofida înghețării procesului legislativ anunțată de premier.
Dar se așteaptă ca proiectul de lege să se întoarcă în Knesset (Parlament) la 30 aprilie, indiferent dacă negocierile în curs de desfășurare vor avea succes sau nu.
Potrivit mai multor surse, se așteaptă ca demonstrația planificată pentru această sâmbătă seara să adune din nou o mulțime mare de oameni.
Evenimentul principal al serii va avea loc pe strada Kaplan din Tel Aviv, iar alte demonstrații sunt așteptate, de asemenea, în cel puțin 150 de alte locații din întreaga țară.
Înainte de mitingul central, manifestanții s-au adunat în Piața Habima din Tel Aviv în jurul orei 19.00.

Discursurile vor începe după ora 20:00, pentru a permite evreilor practicanți care respectă Shabbat să participe.

Guvernul are probleme, chiar și în probleme de securitate

Un sondaj de opinie, publicat vineri de postul israelian Channel 12, indică faptul că pentru marea majoritate a israelienilor, reforma judiciară nu este o problemă urgentă.
74% dintre ei consideră că guvernul ar trebui să facă din criza economică prioritatea sa principală, și doar 19% cred că reforma judiciară este mai importantă. Același lucru este valabil și în cazul alegătorilor Likud: 59% consideră că criza economică este mai urgentă, față de 35% care cred că reforma judiciară este cea mai urgentă problemă.
Premierul se află în cădere liberă în sondaje.
Sprijinul pentru Likud s-a prăbușit, potrivit unui sondaj care arată că acesta ar pierde mai mult de o treime din locurile sale dacă ar avea loc alegeri astăzi.
Într-un astfel de scenariu, liderul partidului Uniunea Națională, Benny Gantz, ar fi bine plasat pentru a forma o coaliție de guvernare, arată un nou sondaj realizat vineri de cotidianul israelian Maariv.
În cazul în care ar avea loc alegeri, ar putea fi formată o coaliție puternică de 69 de locuri, compusă din Uniunea Națională, Yesh Atid, Israel Beitenu, Hadash-Ta’al, Ra’am, Partidul Muncii și Meretz. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d