ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAELLUMEA ARABĂMAGAZIN

Israel: Liderul partidului islamic Raam le cere palestinienilor „să nu se amestece în afacerile arabilor israelieni”

Într-un interviu în exclusivitate pentru canalul în limba arabă i24NEWS, Mansour Abbas, liderul partidului islamic Raam, a cerut facțiunilor palestiniene să nu implice cetățeni arabi israelieni în acțiuni armate împotriva Israelului.

„Cerem conducerii palestiniene să nu se amestece în afacerile arabilor din Israel. Noi nu decidem pentru palestinienii din Cisiordania și Gaza și cerem ca nimeni să nu decidă pentru noi”, a declarat el, subliniind că Mișcarea Islamică din Israel – din care provine partidul său – a sprijinit poporul palestinian „prin mijloace politice pentru pace, precum și prin proiecte cu caracter umanitar”.
„Noi pretindem că suntem islamici și nu suntem ideologia vreunui grup islamist”.
Mansour Abbas a subliniat, de asemenea, că Mișcarea Islamică din Israel, adesea acuzată de legături cu Hamas, este un organism independent, neafiliat la nicio organizație palestiniană sau internațională: „Pretindem că suntem islamici și nu suntem afiliați la ideologia niciunui grup islamist. Nu primim ordine de la entități exterioare”.
Mansour Abbas a avertizat astfel împotriva „implicării arabilor din Israel în lupta împotriva Israelului”, considerând că „acest lucru nu ar putea duce decât la o nouă catastrofă”.
De asemenea, el și-a justificat condamnarea recentelor atacuri teroriste prin faptul că „suntem cetățeni ai Israelului și că alunecarea în violență nu face decât să servească extremismului”.
„În 1978, OEP a decis să militeze pentru crearea unui stat palestinian. Ne-au considerat ca făcând parte din poporul palestinian în această decizie? Nu. Ne-au considerat acordurile de la Oslo ca fiind palestinieni? Nu. Ne-au considerat cetățeni arabi în Israel, și asta suntem”, a insistat el.
Liderul Raam a făcut apoi apel la un armistițiu și la încetarea operațiunilor armate între israelieni și palestinieni, afirmând în același timp că partidul său pledează pentru o soluție cu două state pentru două popoare, astfel încât israelienii și palestinienii să poată trăi în pace unul lângă altul. „Suntem împotriva violenței și ne angajăm în acțiuni constructive pentru pace. Trebuie să vindecăm rănile ambelor părți și să ajungem la o soluție acceptabilă pentru ambele părți”, a declarat Mansour Abbas.
În acest interviu, Mansour Abbas a declarat că nu exclude posibilitatea ca partidul său să se alăture guvernului Netanyahu, în cazul în care componența coaliției va fi modificată.
„Partidul nostru s-a alăturat deja coaliției anterioare și nu excludem să ne alăturăm unei alte coaliții în viitor”, a declarat el.
„Experiența intrării noastre în ultima coaliție a întrerupt ciclul de izolare și decenii de excludere împotriva cetățenilor arabi din Israel”, a spus el, acuzându-l pe liderul listei Hadash-Taal, Ayman Odeh, de faliment politic și moral prin desfășurarea unei campanii de incitare împotriva sa.
Mansour Abbas a continuat să sublinieze intenția sa de a merge mai departe cu această abordare: „Vreau să construiesc un parteneriat adevărat între arabi și evrei în Israel, care să deschidă calea pentru pace în regiune. Bătălia noastră nu se referă la identitatea Israelului, ci mai degrabă la identitatea noastră în cadrul Israelului”, a conchis el. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: