Israel: Marele rabin sefard în centrul unei noi controverse

Marele rabin sefard al Israelului, Yitzhak Yosef, l-a sfătuit pe noul ministru de Interne și al Sănătății, Moshe Arbel, să “dea consiliilor locale tot felul de bugete cu condiția ca acestea să construiască o sinagogă sau o yeshiva”, potrivit unei înregistrări video postate duminică de postul public de televiziune Kan.

“Nu ar trebui să vorbiți despre asta în mod explicit pentru că nu este legal. Faceți-o în mod inteligent”, a adăugat rabinul la o sesiune săptămânală de studii religioase la care a participat noul ministru.
Deputatul laburist Gilad Kariv a reacționat la acest videoclip pe Twitter, declarând: “Dumnezeu să te ajute să faci lucruri ilegale. Aceasta este fața Rabinatului Șef. Cât de jenant. Cât de jenant”.
La rândul său, președintele partidului Yisrael Beytenu, Avigdor Lieberman, a cerut demisia rabinului Yitzhak Yosef. “Este timpul să punem capăt nebuniei de a fura banii publici prin înțelegeri cu ultraortodocșii din Knesset și din instituțiile oficiale ale statului. Separarea religiei și a statului este la ordinea zilei”, a spus el.
Săptămâna trecută, Moshe Arbel, în vârstă de 39 de ani, din partidul ultraortodox Shas, a preluat oficial ministerele Sănătății și Internelor, după ce liderul partidului, Aryeh Deri, a fost înlăturat din aceste posturi în ianuarie.
Luni, o scrisoare semnată de rabinul Moshe Maya, membru al Consiliului de Înțelepți ai Torei al Shas, a calificat înlăturarea lui Deri drept “scandaloasă” și a promis că, consiliul va continua să facă presiuni pentru reintegrarea sa în ministere.
Deri a fost condamnat pentru corupție în timpul primului său mandat de ministru de Interne, la sfârșitul anilor 1990, și a fost condamnat la închisoare.
În 2022, el a primit o pedeapsă cu suspendare după ce a acceptat un acord privind infracțiunile fiscale. (Anima News)

Lasă un răspuns