EVITA ȘTIRUISRAELMAGAZINSPORT

Șah: Trei copii tunisieni, excluși dintr-o competiție internațională, pentru că i-au boicotat pe israelieni

Evita Știru

Corespondenta Anima News, Evita Știru, transmite: Trei șahiști tunisieni au fost eliminați de la Campionatul Mondial Școlar de Șah al Federației Internaționale de Șah (FIDE), desfășurat recent în Grecia, pentru că au boicotat de 12 ori jucători israelieni.

Unul dintre șahiștii boicotați a fost Noam Sasson, în vârstă de nouă ani, care a câștigat anul trecut Campionatul European de șah.
„Am venit la campionat împreună cu tatăl meu și cu antrenorul meu și mi-am dorit foarte mult să joc toate partidele din campionat și să reprezint Israelul cu mândrie. Aici am întâlnit participanți din toată lumea și întotdeauna am preferat să joc pe tablă decât să stau pe margine. Sper că băiatul care m-a boicotat nu mă urăște, Doamne ferește, și că în viitor vom putea juca împreună”, a spus el.
După ce părinții jucătorilor au trimis o serie de e-mailuri organizatorilor, cei trei jucători tunisieni care i-au boicotat pe cei israelieni nu au putut participa la cea de-a noua și ultima rundă.
Yevgeny Levitan, care și-a însoțit fiica, Liel, a făcut apel în repetate rânduri la organizatori în legătură cu boicoturile, spunând că acestea contravin spiritului jocului.
Lior Aizenberg, managerul clubului Chess4All, a numit decizia un precedent în comunitatea de șah și și-a exprimat speranța că aceasta va descuraja participanții din țările arabe să boicoteze jucătorii israelieni.
Cele 11 echipe de șah programate să concureze la Campionatul Mondial pe echipe din Israel în noiembrie, au continuat conform planului, în ciuda încercărilor mișcării Boicot, dezinvestiții și sancțiuni (BDS) de a convinge echipele să își anuleze planurile de a călători în Israel.
Potrivit Asociației israeliene de șah, FIDE nu a răspuns la o scrisoare trimisă de organizație prin care aceasta îi cerea să mute campionatul la Ierusalim.
Țările care au jucat alături de Israel au fost Statele Unite, Ucraina, Polonia, Uzbekistan, Azerbaidjan, India, Africa de Sud, China, Spania, Franța și Olanda.
Echipa israeliană a împărțit o grupă cu campionii olimpici Uzbekistan și cu India, medaliată cu bronz, precum și cu echipele americană, poloneză și azeră.
Israelul s-a confruntat cu vedete în ascensiune precum Hans Nieman, dar și cu Maxime Vachier-Lagrave, Anish Giri, Teymur Radjabov, Shakhriyar Mamedyarov, Javokhir Sindarov, Nihal Sarin, Vasyl Ivanchuk și Alexei Shirov. (Evita Știru, Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: