ISRAELLUMEA DE AZIMAGAZIN

SUA: Republicanii și democrații se acuză reciproc de denigrarea Israelului

Republicanii și democrații din Statele Unite au făcut din Israel un punct de dispută în contextul în care campania pentru alegerile prezidențiale din 2024 va începe peste câteva luni.

Republicanii l-au acuzat pe președintele Joe Biden că l-a refuzat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu, pe care încă nu l-a invitat la Casa Albă din cauza unor dezacorduri politice.
Democrații, la rândul lor, spun că reducerile de cheltuieli propuse de republicani pun în pericol ajutorul acordat Israelului.
Liderii ambelor partide au indicat că, chiar și în mijlocul unei lupte acerbe privind plafonul de îndatorare, sprijinul pentru Israel rămâne o prioritate.
Kevin McCarthy, președintele republican al Camerei Reprezentanților, a condus săptămâna aceasta o delegație bipartizană în Israel, unde s-a adresat Knessetului.
În timp ce, cu o săptămână înainte, congresmanul Hakeem Jeffries, liderul minorității democrate din New York, și-a condus propria delegație în Israel și a depus o coroană de flori de Yom Hazikaron (Ziua Memoriei).
Discursul lui McCarthy în fața parlamentului israelian a fost nepartizan, spre deosebire de remarcile sale la o conferință de presă. Președintele republican al Camerei Reprezentanților a declarat pentru ziarul ”Israel Hayom” că Joe Biden a greșit că nu l-a invitat pe Benjamin Netanyahu la Washington, afirmând că Netanyahu a așteptat „prea mult” de când a revenit la putere în decembrie.
„Dacă acest lucru nu se va întâmpla, îl voi invita pe prim-ministru să vină și să se întâlnească cu Camera Reprezentanților. Este un prieten foarte drag, prim-ministrul unei țări cu care avem legături strânse”, a declarat McCarthy.
Între timp, reprezentanta democrată Debbie Wasserman Schultz a declarat că manevrele bugetare ale republicanilor pun în pericol ajutorul american acordat Israelului, criticând adoptarea unei legi privind limitarea datoriei, care are ca scop limitarea și apoi reducerea cheltuielilor guvernamentale.
Potrivit reprezentantei din Florida de Sud, limbajul proiectului de lege impune reduceri ale tuturor cheltuielilor care nu țin de apărare, inclusiv ale ajutorului extern.
Acest lucru înseamnă că cele 3,3 miliarde de dolari pe care Israelul le primește anual sub formă de ajutor pentru apărare ar putea fi reduse cu 726 de milioane de dolari.
„Acest lucru pune în pericol securitatea Israelului”, a declarat Wasserman Schultz pentru JTA. „Fără nicio specificitate sau protecție explicită, nu putem fi siguri că Israelul este în siguranță”, a adăugat ea.
Kevin McCarthy a prezentat proiectul de lege privind limitarea datoriei ca pe un gambit de deschidere: nu are nicio șansă să treacă de Senatul condus de democrați în forma actuală. De asemenea, McCarthy a declarat pentru JTA că asistența de securitate pentru Israel va rămâne neschimbată. „Atât timp cât sunt președintele Camerei Reprezentanților, America va continua să sprijine finanțarea integrală a asistenței de securitate pentru Israel”, a spus el. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: