Daniel Segal: Este organizația teroristă Hamas pe cale să preia controlul Autorității Palestiniene?

În ultima vreme, s-a înregistrat o creștere a prezenței și a activității Brigăzilor Az ad-Din al-Qassam, aripa militară a Hamas, în diferite părți din Cisiordania (Iehuda și Șomron). Acest lucru îngrijorează nu numai instituția de securitate, ci și membrii Autorității Palestiniene însăși.

Autoritatea Palestiniană (AP) nu și-a revenit niciodată complet după trauma provocată de preluarea de către Hamas a Fâșiei Gaza în iulie 2007.
Chiar și după 16 ani, timpul nu a reușit să estompeze amintirile dure ale loviturii de stat violente conduse de organizația teroristă susținută de Iran, o acțiune care a dus la expulzarea personalului Autorității Palestiniene din Fâșia Gaza. De atunci, a existat un conflict profund și continuu între Gaza și Ramallah.
Conducerea Autorității Palestiniene se teme de posibilitatea ca Hamas să încerce să dea o lovitură de stat similară în teritoriile din Cisiordania, și astfel să „deturneze” guvernul.
La Ramallah, ei indică încercările organizației de a crea o infrastructură militară în teritoriile din Cisiordania, în vederea pregătirii unei astfel de acțiuni.

Scopul – să prăbușească AP și să preia puterea

Un fost oficial de rang înalt din domeniul securității palestiniene a confirmat pentru publicația „Israel Hayom” că Hamas își continuă eforturile de a slăbi Autoritatea Palestiniană și chiar lucrează pentru a o răsturna.
„Unul dintre mijloacele folosite de Hamas pentru a atinge acest obiectiv este de a înființa escadroane armate în Cisiordania, care vor efectua atacuri împotriva Israelului”, a declarat oficialul. „Presupunerea Hamas este că un răspuns militar israelian masiv va afecta și Autoritatea Palestiniană însăși, similar procesului care a avut loc la începutul celei de-a doua Intifade, când statutul Autorității Palestiniene sub conducerea lui Arafat a fost subminat ca urmare a Operațiunii Zidul Protector”, a declarat oficialul care a explicat ideea care stă la baza acțiunilor organizației.
Acesta și-a încheiat comentariile cu declarația: „Hamas încearcă să creeze un conflict între AP și Israel și face acest lucru prin intensificarea operațiunilor de „rezistență”. Mesajul transmis Israelului este că AP nu îl poate ajuta să trăiască în siguranță”.
Dacă, până de curând, Hamas a operat în secret în toată Cisiordania, în ultimele săptămâni poate fi detectată o schimbare în tactica organizației.
Acum nu mai face eforturi deosebite pentru a menține ambiguitatea și secretul, iar organizația este gata să acționeze public și să își asume responsabilitatea pentru atacurile teroriste.
Așa s-a întâmplat sâmbătă dimineața: după lichidarea a doi teroriști care ar fi fost implicați într-un schimb de focuri de armă în apropierea localității Avni Hefetz din tabăra de refugiați Noor Shams de lângă Tulkarem și după ce a aflat de moartea lor, Hamas a anunțat că cei doi, Samer Shafei și Hamza Khariosh, erau membri ai aripii sale militare.
În plus, organizația a anunțat că doi dintre teroriștii atacului mortal din Bekaa, în timpul căruia au fost uciși membrii familiei Dee, și care a fost ucis în timpul unei operațiuni în Nablus joia trecută, erau agenți ai organizației.

Hamas se teme de amenințări țintite

Surse palestiniene au declarat că responsabilitatea publică a Hamas este o provocare, în primul rând, pentru mecanismele de securitate ale președintelui AP, Abu Mazen, care îi persecută pe membrii grupării în Cisiordania.
Ieri (vineri), zeci de teroriști din aripa armată a Hamas au apărut la un miting militar în tabăra de refugiați din Jenin, o demonstrație de forță menită să ilustreze forța organizației și să transmită un mesaj că aceasta este hotărâtă să își continue activitățile în Cisiordania.
Este posibil ca unul dintre motivele creșterii activității Hamas în Cisiordania și a publicității acordate acesteia să fie legat de rapoartele privind o posibilă revenire a Israelului la politica de contramăsuri țintite împotriva înalților responsabili Hamas.
Conducerea Hamas dorește să strângă ecuația legăturii dintre cele două arene și să transmită mesajul că eliminarea înalților oficiali din Fâșia Gaza și din străinătate va necesita un preț din partea Israelului în Cisiordania.
„Hamas a fost pus sub presiune de posibilitatea ca Israelul să comită asasinate, iar acum ar putea susține în mod deschis autorii atacurilor din Iudeea Samaria pentru a transmite mesajul că organizația este pregătită să acționeze împotriva Israelului prin intermediul Occidentului”, a declarat oficialul.
Un alt motiv pentru care Hamas își externalizează activitățile din Cisiordania ar putea fi concurența cu organizația teroristă Jihadul Islamic, mai ales având în vedere dominația acesteia din urmă în această zonă și preeminența sa pe teren și pe rețelele sociale. (Daniel Segal, Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: