ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

MAGAZIN

Vizita riscantă a lui Albert Einstein în Belgia, în 1933, după venirea la putere a lui Hitler

Stând singur pe o bancă, cu picioarele încrucișate, Albert Einstein se bucură de liniștea unui parc public din orașul belgian De Haan, situat pe malul mării.

Statuia sa de bronz (sculptor Johnny Werbrouck) atrage turiștii în orașul în care celebrul laureat al premiului Nobel pentru fizică din 1921 a trăit acum 90 de ani, în ciuda faptului că o societate secretă nazistă a pus preț pe capul său. El nu s-a mai întors niciodată în Europa.
Acesta este un episod relativ necunoscut din viața fizicianului american de origine evreiască germană, care s-a născut în 1879 și a murit în 1955.
Când Adolf Hitler a venit la putere, la începutul anului 1933, Einstein, originar din orașul Ulm din sudul Germaniei, preda deja teoria relativității în Statele Unite.
Germania nazistă a lui Hitler i-a persecutat rapid pe evrei, vizând casa lui Einstein de lângă Berlin și confiscându-i proprietățile.
Întorcându-se în Europa de peste Atlantic, Einstein a aterizat în Belgia în martie 1933 împreună cu Elsa, cea de-a doua sa soție, temându-se că întoarcerea în Germania ar fi fost prea periculoasă.


Fizicianul a petrecut șase luni în De Haan, sub atenta supraveghere a poliției belgiene.
„Mama mea l-a cunoscut bine pe Einstein când era tânără. În fiecare dimineață mă plimbam pe promenadă sau pe plajă”, a declarat Brigitte Hochs, o belgiancă în vârstă de 78 de ani.

Familia Hochs a condus hotelul Bellevue timp de zeci de ani. Familia Einstein a închiriat Villa Savoyarde, aflată în apropiere.
Einstein obișnuia să bea o cafea pe terasa hotelului după plimbarea sa în aer liber. „Era rutina lui”, a spus Hochs.
Ea și-a amintit că un alt Albert celebru, regele belgian Albert I, a cărui soție era o ducesă bavareză, a jucat un rol important în scurtul exil al lui Einstein.
„Regele l-a sfătuit cu tărie pe Einstein să nu se întoarcă în Germania”, a spus Hochs.
Einstein cunoștea cuplul regal de la congresele de la Bruxelles. Pe lângă limba germană, el a împărtășit cu regina Elisabeta dragostea pentru vioară. „Chiar au cântat împreună”, a adăugat Hochs. (Anima News)

2 comentarii la „Vizita riscantă a lui Albert Einstein în Belgia, în 1933, după venirea la putere a lui Hitler

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: