ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

LUMEA ARABĂMAGAZIN

Liga Arabă readuce Siria în rândul membrilor săi

Liga Arabă a anunțat că a acceptat o revenire condiționată a Siriei în organizație. Decizia a fost ratificată printr-un vot al adunării, potrivit Al-Arabiya.

Acordul a fost obținut după luni de deliberări și după unele angajamente luate de diverse părți. Chiar înainte de vot, ministrul iordanian de externe, Ayman Safadi, declarase că Siria are suficiente voturi dintre cei 22 de membri ai Ligii pentru a-și recăpăta locul în organizație.
„Din punct de vedere simbolic, acest lucru este important, dar este doar începutul unui proces lung și dificil, având în vedere complexitatea crizei”, a declarat Safadi pentru CNN News.
Mai multe state arabe, printre care Arabia Saudită și Egipt, au reluat deja contactul cu Damascul prin vizite și întâlniri la nivel înalt.
Ministrul sirian de externe Faisal Mekdad s-a întâlnit, de asemenea, cu omologii săi regionali în cadrul unei inițiative iordaniene de a negocia o foaie de parcurs pentru reabilitarea completă a țării în lumea arabă.
Planul abordează probleme precum refugiații, deținuții dispăruți, traficul de droguri și milițiile iraniene.
„Întoarcerea sigură și voluntară a refugiaților sirieni în țara lor este o prioritate absolută”, se arată în comunicatul final al reuniunii, la care au participat miniștrii de externe din Siria, Iordania, Arabia Saudită, Irak și Egipt. Oficialii au convenit, de asemenea, să „ia măsurile necesare pentru a opri contrabanda la granițele cu Iordania și Irakul”.
Liga Arabă a suspendat calitatea de membru a Siriei în 2011, în urma represiunii brutale a președintelui Bashar al-Assad împotriva unei revolte populare care s-a transformat într-un război civil. Conflictul care a urmat s-a soldat cu moartea a peste 500.000 de persoane, cu strămutarea altor milioane și cu distrugerea infrastructurii și a economiei țării. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: