ISRAELLUMEA ARABĂMAGAZINORIENTUL MIJLOCIU

Fâșia Gaza: Armata israeliană a lansat operațiunea militară ”Scut și Săgeată” / Trei lideri de rang înalt ai Jihadului Islamic lichidați / Astăzi, marți la ora 19.00 – reuniune a cabinetului politic și de securitate

În cursul nopții de luni spre marți, Țahal, Forțele de apărare israeliene, au eliminat trei lideri de rang înalt ai Jihadului Islamic în Fâșia Gaza și au lansat operațiunea ”Scut și Săgeată”.

Țahal a atacat zece situri de producție de arme și complexe militare ale Jihadului Islamic palestinian.
Teroriștii lichidați sunt: dr: Khalil Bahitani, responsabil pentru atacurile cu rachete în zona din jurul Fâșiei Gaza luna trecută; Tarek Ezz Eldin, șeful operațiunilor Jihadului Islamic în Fâșia Gaza și Jahad Hanam, secretarul consiliului militar al organizației teroriste.
La primele ore ale dimineții de astăzi, marți, a avut loc o evaluare a situației de către ministrul israelian al Apărării, Yoav Galant, și șeful Statului Major, generalul-maior Herzi Halevi.
La ora 19.00, este așteptată o reuniune a cabinetului politic și de securitate.
În urma atacurilor, există temeri de focuri de armă spre sudul Israelului, iar locuitorilor li s-a ordonat să rămână în casele lor.
Fără convocarea Cabinetului de Apărare, ministrul israelian al Apărării, Yoav Galant, a aprobat o situație specială pe frontul intern, care include închiderea drumurilor și a siturilor, precum și trecerea la rute alternative în zonele din apropierea gardului perimetral din Fâșia Gaza.
În plus, ministrul a aprobat recrutarea de rezerviști pentru posturile necesare în diferitele formațiuni, în conformitate cu nevoile armatei.
Ulterior, el a postat pe Twitter: „Armata israeliană și Shin Bet și-au îndeplinit cu exactitate în această seară misiunea împotriva liderilor Jihadului Islamic din Fâșia Gaza. Orice grup terorist care face rău cetățenilor Israelului va regreta. Vom urmări și vom prinde inamicul”.
Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, generalul de brigadă Daniel Hagari, a declarat: „Țahal a lansat o operațiune țintită în Fâșia Gaza. Conducerea de rang înalt a fost un factor de destabilizare a securității. Atacând în Gaza, planul a prins contur și s-a maturizat noaptea trecută. A trebuit să așteptăm până când a fost posibil să îi lichidăm pe toți trei în același timp”.
El a mai adăugat: „Operațiunea s-a desfășurat în strânsă cooperare cu Shin Bet și cu serviciile de informații militare. A existat profesionalism în planificare și execuție. Operațiunea a fost precisă, o lovitură aeriană complexă în inima unei zone populate. În plus, atacul a fost efectuat asupra a trei ținte în același timp – Bahitni și Al-Din în diferite părți din Gaza și Ahnam în Rafah. 40 de avioane și aeronave diferite au fost în aer în această operațiune. Pe lângă cele trei persoane ucise, există alte șase-șapte persoane ucise în atacuri și pagube la zece infrastructuri”.
În concluzie, el a declarat: „Am atins obiectivele în această etapă și dacă va fi necesar vom aprofunda operațiuneaâ.
Ea vizează Jihadul Islamic din Fâșia Gaza. Evaluăm situația cu privire la modul în care vor avea loc operațiunile din Gaza și vom răspunde în funcție de cine le conduce. Suntem pregătiți în toate sectoarele, dar în acest stadiu ne concentrăm pe Gaza.”
Un oficial politic de rang înalt a declarat: „Ca răspuns la agresiunea continuă a organizației teroriste Jihadul Islamic, în această seară au fost atacați oficiali de rang înalt ai organizației și obiective teroriste ale organizației din Fâșia Gaza. Reamintim că pe 2 mai, Jihadul Islamic, condus de Iran, a lansat 102 rachete spre sud, cu intenția de a ucide civili nevinovați. Autorii care au fost lichidați în această seară au acționat și în ultimele zile pentru a desfășura activități teroriste împotriva cetățenilor Israelului”.
El a mai spus: „Israelul a fost clar în trecut și acum o spune clar: oricine inițiază activități teroriste împotriva noastră, vom fi alături de cetățenii Israelului, oriunde și cu toată puterea noastră. Facem apel la comunitatea internațională să condamne împușcarea cetățenilor israelieni și să își exprime sprijinul clar și fără echivoc. Este dreptul Israelului să se apere”.
În ultima vreme, în sectorul sudic a existat o mare tensiune, iar înalți oficiali din sistemul de securitate și politic au declarat chiar că acțiunea militară în Gaza este „doar o chestiune de timp”.
În urmă cu aproximativ o săptămână, s-a publicat că pe fondul tensiunilor au existat amenințări din partea organizațiilor teroriste din Fâșia Gaza de a încerca să saboteze cu tiruri de rachete viitoarea paradă a drapelurilor de Ziua Ierusalimului.
Israelul nu are deocamdată intenția de a schimba traseul paradei drapelurilor. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d